Πρόσβαση σε φορολογικά στοιχεία οφειλέτη μπορεί να αποκτούν οι τράπεζες, ακόμη κι αν αυτά εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο, σε περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει αιτηθεί την υπαγωγή του στον «Νόμο Κατσέλη» (ν.3869/2010) για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Εγκύκλιος για τη χορήγηση πληροφοριών για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του φορολογουμένου σε τρίτο πρόσωπο που εξέδωσε χθες το Υπουργείο Οικονομιών και βασίζεται σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναφέρει πως με τον ν.3869/2010 παρέχεται στον δανειστή το δικαίωμα, έπειτα από αίτησή του, που διαβιβάζεται στη φορολογική αρχή μέσω του αρμοδίου εισαγγελέα, να λάβει «κάθε χρήσιμη πληροφορία» για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα οφειλετών του, ανεξάρτητα από τη συναίνεσή τους ή μη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεπώς, εφόσον ο δανειστής υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αίτηση για χορήγηση στοιχείων οφειλέτη, ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. οφείλει να χορηγήσει τα στοιχεία στον αιτούντα, όχι όμως να χορηγήσει αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων των φορολογουμένων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης