Σε επιστολή του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επιχειρηματιών και Επιχειρήσεων στην Ουκρανία, Παντελής Μπούμπουρας, αναφέρεται στο πρόβλημα που υπάρχει με την έκδοση βίζας των Ουκρανών πολιτών που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα μας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάνει έως και 300 εκατομμύρια ευρώ, μιας και προτιμώνται τελικά άλλοι προορισμοί. Χαρακτηριστικά, από τις 200.000 βίζες που εκδίδονταν τα τελευταία χρόνια, σήμερα έχουν μειωθεί στις 40.000, και ο ίδιος αφήνει αιχμές εναντίον των προξενικών Αρχών της χώρας για την πρόκληση αυτού του προβλήματος.

Αναλυτικά η επιστολή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Την ώρα που το ελληνικό κράτος ψάχνει με αγωνία για χρήματα ορισμένοι από τους λειτουργούς του φαίνεται να είναι τελείως αδιάφοροι σε αυτό το θέμα με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ευρώ από τον τουρισμό. Ανάλογο πρόβλημα με αυτό που είχαμε φέτος με τον ρωσικό τουρισμό αφορούσε και την Ουκρανία. Αυτό είχε να κάνει με τον πολύ μικρό αριθμό από βίζες που εξέδωσε το ελληνικό προξενείο στο Κίεβο, τις δύσκολες προϋποθέσεις και τα τα διάφορα προσκόμματα που παρουσιάζει σε άτομα που ζητάνε τουριστική βίζα.

Μιλώντας με διευθυντές μεγάλων τουριστικών πρακτορείων στην Ουκρανία διαπίστωσα ότι πολύ σημαντικός αριθμός Ουκρανών πολιτών, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα και ήθελαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, προτίμησαν να πάνε σε άλλες χώρες (όπως Μαυροβούνιο και Κροατία) εξαιτίας του καθεστώτος έκδοσης βίζας από το ελληνικό προξενείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξα, μόνο η άμεση απώλεια για τον τουρισμό φέτος εκτιμάται στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι μετά από την ταλαιπωρία και την αντιμετώπιση που είχαν οι Ουκρανοί ερχόμενοι σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, δύσκολα θα ξαναπροσπαθήσουν να έρθουν στη χώρα μας.

Ρωτώντας -επί ενάμιση χρόνο- τον Έλληνα πρέσβη στην Ουκρανία για τον λόγο που σταμάτησαν να εκδίδονται βίζες (τα προηγούμενα χρόνια οι βίζες ήταν περίπου 200.000 και σήμερα έχουν πέσει κάτω από 40.000) η απάντηση που πήρα είναι ότι για αυτό υπάρχει επίσημη εντολή. Ωστόσο, μιλώντας με στελέχη από τις πρεσβείες Γαλλίας, Ιταλίας και Γερμανίας στην Ουκρανία έμαθα ότι δεν υπάρχει για αυτούς τέτοια εντολή και αντίθετα οι οδηγίες που έχουν είναι να διευκολύνουν τους Ουκρανούς στην απόκτηση βίζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους του προξενείου και της πρεσβείας είναι οι ίδιοι από την περίοδο που δινόντουσαν 200.000 βίζες μέχρι σήμερα, οπότε δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτό που έχει αλλάξει. Προσωπικά έχω ορισμένες υποθέσεις για τους λόγους που γίνεται αυτό αλλά δεν είναι δική μου δουλειά να κάνω έρευνες, αναζητώντας τον λόγο που οι υπάλληλοι αρνούνται να κάνουν τη δουλειά τους. Δική μου δουλειά είναι όμως να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διευκολύνω τους Έλληνες επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό στην Ουκρανία. Και αυτή τη στιγμή ο ελληνικός τουρισμός πλήττεται και η Ελλάδα χάνει σημαντικά έσοδα επειδή ορισμένοι υπάλληλοι που πληρώνονται από το ελληνικό κράτος αρνούνται να κάνουν τη δουλειά τους.

Παντελής Μπούμπουρας,
Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Επιχειρηματιών και Επιχειρήσεων στην Ουκρανία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης