Η εξέλιξη των αγορών και η απόδοση της χώρας θα κρίνει το αν η Πορτογαλία θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο βοήθειας, πέραν των 78 δις ευρώ που έχει ήδη λάβει από το ΔΝΤ και την ΕΕ, εκτίμησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο.

«Όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη των αγορών και την απόδοση της χώρας», δήλωσε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας στα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης από την Κοπεγχάγη μετά το πέρας της επεισοδιακής συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ένα θέμα που πρέπει πάντα να εξετάζεται, όμως εξαρτάται κυρίως από την εφαρμογή του προγράμματος το οποίο έχει συμφωνήσει με τις ευρωπαϊκές αρχές και την αντίληψη των αγορών, που ευτυχώς έχει βελτιωθεί τον τελευταίο καιρό», πρόσθεσε ο Κονστάνσιο.

Το θέμα μιας πιθανής επιμήκυνσης του σχεδίου διάσωσης «δεν θα τεθεί παρά τον Σεπτέμβριο της επόμενης χρονιάς και μέχρι τότε πρέπει να εκτιμηθεί πώς θα σταθεροποιηθεί αυτή η πρόοδος, ώστε να είναι εφικτή η επιστροφή της στις αγορές χωρίς ένα δεύτερο πρόγραμμα», υπογράμμισε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Η Πορτογαλία έλαβε πέρυσι τον Μάιο από την ΕΕ και το ΔΝΤ ένα δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ και σε αντάλλαγμα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας και μεταρρυθμίσεων για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λισαβόνα έχει δεσμευτεί ότι το έλλειμμά της θα φτάσει φέτος στο 4,5% του ΑΕΠ και του χρόνου στο 3%.
Εξάλλου ο πρωθυπουργός της χώρας Πέντρο Πάσος Κοέλιο έχει πει επανειλημμένα ότι είναι αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος χωρίς να ζητήσει «ούτε περισσότερο χρόνο, ούτε περισσότερα χρήματα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης