Μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, 627 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη έβαλαν λουκέτο, αποδεικνύοντας ότι ο κλάδος της βιοτεχνίας στη συμπρωτεύουσα δέχεται μεγάλες πιέσεις.

Αν και οριακά αυξημένες κατά 2,1% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, οπότε και έβαλαν λουκέτο 614 βιοτεχνίες, εντούτοις τα στοιχεία που προκύπτουν από τα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) καταδεικνύουν τη σταθερά αρνητική πορεία της βιοτεχνίας. Από το σύνολο των 627 επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΘ που έπαυσαν να λειτουργούν, 412 κρίθηκαν ασύμφορες, αριθμός αυξημένος κατά 14,7% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2011, που ήταν 359.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η απροθυμία για έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι εμφανής, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2012 ενεγράφησαν στα μητρώα του ΒΕΘ 200 επιχειρήσεις έναντι 232 το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταγράφοντας μείωση κατά 13,7%. Το ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών και διαγραφών επιχειρήσεων το πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσιάζεται αρνητικό κατά 427 επιχειρήσεις.

Αναφορικά με τον τύπο των επιχειρήσεων που έκλεισαν κατά το εξεταζόμενο διάστημα, πρόκειται για 490 ατομικές επιχειρήσεις, 100 ομόρρυθμες, 14 ετερόρρυθμες, 9 εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, 4 μονοπρόσωπες ΕΠΕ, 9 ανώνυμες εταιρείες και 1 συνεταιρισμό.

Προβλήματα στη βιωσιμότητα των βιοτεχνιών δημιουργεί ως επί το πλείστον το υψηλό κόστος παγίων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συνέλεξε η νεόκοπη υπηρεσία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) «Ο Σύμβουλος του Βιοτέχνη», το 61,7% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υπηρεσιών θεωρεί το υψηλό κόστος παγίων (ΟΑΕΕ, ενοίκιο, φόροι) το κυριότερο πρόβλημα για την επιβίωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μικρότερο είναι το ποσοστό (45,5%) των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τη μεταποίηση και χαρακτηρίζουν σημαντικό πρόβλημα το υψηλό κόστος των παγίων. Σημαντικό πρόβλημα για την επιχείρησή του αναφέρει τη μείωση του κύκλου εργασιών το 43,3%. Το ποσοστό για τις επιχειρήσεις από τον χώρο των υπηρεσιών αυξάνεται στο 48,1%, ενώ για τις μεταποιητικές περιορίζεται σε 40,3%.

Την έλλειψη ρευστότητας δείχνουν ως σημαντικό πρόβλημα τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες (39,4%), με τη μεταποίηση να αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες (46,3%) και τις υπηρεσίες να ακολουθούν με 29,2%.

Σημαντικό είναι το ποσοστό (17,4%) των βιοτεχνών που θεωρεί πως ο αθέμιτος ανταγωνισμός (παραεμπόριο, λαθρεργασία) αποτελεί γάγγραινα για τις επιχειρήσεις τους. Το ποσοστό στις υπηρεσίες διαμορφώνεται σε 19,5%, ενώ στη μεταποίηση σε 16%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης