«Μέχρι τώρα έχω δει το πνεύμα της αισιοδοξίας. Ότι όλοι αναγνωρίζουν πως η οικονομία της χώρας έχει αλλάξει σελίδα. Αναγνωρίζουν ότι έχουμε ανάπτυξη, ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ανάπτυξη, μεγαλύτερες επενδύσεις. Όλοι μας βλέπουμε ότι τα πράγματα καλυτερεύουν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μετά τη σημερινή επίσκεψή του σε επιχειρήσεις της Κομοτηνής. Σημείωσε πως εταιρίες όπως η Pharmathen και η Alfa beta Roto, «έχουν πάει πάρα πολύ καλά και έχουν δει τις αυξήσεις των εξαγωγών», συμπληρώνοντας πως από την εξωστρέφεια και τη δυναμικότητά τους, μπορεί να διδαχθούν κι άλλες επιχειρήσεις, ιδίως στην περιοχή της Κομοτηνής και της Ροδόπης γενικότερα, όπου «χρειάζεται να επαναλειτουργήσουν πολλές από τις εταιρίες που είχαμε».

Το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομίας ο οποίος επισκέπτεται από χθες την πρωτεύουσα του Έβρου, εγκαινίασε το Κέντρο Ενημέρωσης Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ) στην Αλεξανδρούπολη. «Αυτά τα γραφεία, οι υπάλληλοι που τα στελεχώνουν, μπορούν να εξηγήσουν στους δανειολήπτες, νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες, τα δικαιώματά τους, όπως επίσης και τις προϋποθέσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και την υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη», δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου στο πλαίσιο των εγκαινίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των ερευνών της ΓΕΣΕΒΕ, σύμφωνα με τα οποία, «περίπου 120.000-150.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό». Επίσης βάση των τελευταίων στοιχείων, περίπου 500 εταιρίες έχουν αρχίσει, είτε διμερείς διαπραγματεύσεις, είτε διαπραγματεύσεις με πολλούς πιστωτές, ενώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, έχοντας την απαιτούμενη αξιολόγηση της βιωσιμότητας τους. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει και η ολοκλήρωση σύνδεσης όλων των πλατφορμών μεταξύ του Τειρεσία, των Δημοσίων Εσόδων και των ασφαλιστικών ταμείων. Ειδική αναφορά έκανε και στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, λέγοντας πως «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προστατεύσει την πρώτη κατοικία, είτε μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, είτε μέσω του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη. Το ΚΕΥΔ θα βοηθήσει τους οφειλέτες να μάθουν περισσότερα για τα δικαιώματα που έχουν και τι μπορούν να κάνουν».

Ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι να ενημερωθούν οι πολίτες για τη λειτουργία του νέου γραφείου, εκτιμώντας πως το επιμελητήριο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, δεδομένου ότι «με τον καινούριο νόμο έχουμε δώσει στο επιμελητήριο την ευκαιρία να είναι ένας αναπτυξιακός φορέας, να παίξει το ρόλο που του έχουμε δώσει με το νέο νόμο».

«Όταν διευθετηθούν οι οφειλές των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα δοθεί η ανάσα για την ανάπτυξη, γιατί μιλάμε για βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν ν’ αρχίσουν να προσφέρουν τη δραστηριότητα που αρχίζει ν’ αναπτύσσεται στην οικονομία», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διήμερη επίσκεψη του κ. Παπαδημητρίου ολοκληρώθηκε απόψε, με τη συνάντηση που είχε στο επιμελητήριο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη, με επιχειρηματίες του νομού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης