Όλι Ρεν: Δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς να παρεμποδίζει την ανάπτυξη

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 5 Μαΐου 2012, 22:28
Όλι Ρεν: Δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς να παρεμποδίζει την ανάπτυξη
«Η δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο διαφοροποιημένο και σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας, ώστε να μην εμποδίσει την ανάπτυξη» δήλωσε το βράδυ του Σάββατου ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, επιβεβαιώνοντας έτσι το δημοσίευμα των Financial Times.

«Η δημοσιονομική ενίσχυση, αν και αναγκαία, πρέπει να εφαρμόζεται με τρόπο που θα ευνοεί την ανάπτυξη και διαφοροποιημένο, για να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανάπτυξης» τόνισε κατά την ομιλία του σε πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

«Αντίθετα με μια λανθασμένη εντύπωση που είχαν εκφράσει ορισμένοι πολιτικοί αξιωματούχοι και ορισμένοι εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με την οποία το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο εφαρμόζεται ομοιόμορφα σε όλα τα κράτη μέλη, το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης έχει μια λογική» επέμεινε ο επίτροπος.

«Ναι, το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. βασίζεται σε κανόνες, με σαφή κριτήρια στο θέμα του δημοσίου ελλείμματος και του χρέους, που μπορεί να οδηγήσουν στην έναρξη μιας διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, και στην ανάγκη, κυρώσεων. Αλλά ταυτόχρονα, το σύμφωνο αφήνει μεγάλο μέρος στην ικανότητα κρίσης όσον αφορά στην εφαρμογή του» πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να κλείσει τα μάτια στις πιθανές δημοσιονομικές παρεκκλίσεις ορισμένων χωρών.

Οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν τρόπους ενίσχυσης της ανάπτυξης στην Ευρώπη, μετά την πρόταση του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ και επικρατέστερου νικητή στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, για επαναδιαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού συμφώνου ενισχυμένης δημοσιονομικής πειθαρχίας, που υποστηρίζει το Βερολίνο, ώστε να προστεθεί σε αυτό μια αναπτυξιακή διάσταση.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 5 Μαΐου 2012, 22:32