Όπως αναμενόταν, ο Μάριο Ντράγκι προχώρησε σήμερα σε νέα ενίσχυση των κεφαλαίων που είναι διαθέσιμα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος αυτής της ρευστότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σε νέα αύξηση του ELA προχώρησε σήμερα η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια συνεδρίασής τηςΣύμφωνα με το Reuters, η απόφαση για νέα αύξηση του ELA ελήφθη στον απόηχο των συνεχών εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Μόνο το Σαββατοκύριακο υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν αναλήψεις της τάξεως του 1 δις ευρώ.

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού οργανισμού έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι η ρευστότητα στην Ελλάδα θα εξασφαλίζεται όσο υπάρχει ελπίδα για συμφωνία με τους θεσμούς. Το νέο «μαξιλάρι» από τον Ιταλό τραπεζίτη έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες και οι επαφές σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο με τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το απόγευμα.

Πηγές στη Φρανκφούρτη ανέφεραν ότι το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνέλθει εκ νέου όποτε χρειαστεί, προκειμένου να στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας.

Καμπανάκι ρευστότητας από Στουρνάρα – Κατσέλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε την Κυριακή ότι ο Γιάννης Στουρνάρας «προειδοποίησε τους τραπεζίτες την προηγούμενη εβδομάδα να προετοιμαστούν για μια δύσκολη ημέρα την Τρίτη, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής».

Επικαλούμενο δύο ανώτερα τραπεζικά στελέχη, πρόσθεσε πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με υψηλόβαθμους τραπεζίτες την Παρασκευή προκειμένου να συζητήσουν τη διογκούμενη κρίση στον τραπεζικό κλάδο, ύστερα από… πλημμύρα εκταμιεύσεων που ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ ημερησίως προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας. Οι ίδιες πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ότι ο Γ. Στουρνάρας δεν μίλησε για την επιβολή capital controls στις ελληνικές τράπεζες, αλλά κατέστησε σαφές ότι η κατάσταση θα είναι πολύ σοβαρή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, η οποία ανέφερε στο BBC ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και ότι χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο δύσκολη.

Διαβάστε επίσης:
Η ΕΚΤ αύξησε το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015, 15:04

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης