Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την «κληρονομιά» των capital controls, δηλαδή τη διεύρυνση των συναλλαγών με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, επιδιώκει να αξιοποιήσει το οικονομικό επιτελείο.

Την «κληρονομιά» των capital controls, δηλαδή τη διεύρυνση των συναλλαγών με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, επιδιώκει να αξιοποιήσει το οικονομικό επιτελείοΕπί τάπητος βρίσκεται σειρά μέτρων που στοχεύουν στην ενίσχυση της χρήσης «πλαστικού χρήματος» για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη σημαντική αύξηση των εσόδων. Εκτιμάται πως μέσω των παρεμβάσεων που σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ θα ενισχυθεί θεαματικά, με ευεργετικά αποτελέσματα για τα δημοσιονομικά, καθώς η απόδοση του φόρου θα γίνεται άμεσα. Προς αυτήν την κατεύθυνση εξετάζεται η παροχή οικονομικών κινήτρων στους κατόχους πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, που ξεκινούν από φοροαπαλλαγές και φθάνουν έως και την απόκτηση κατοικίας μέσω κλήρωσης.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην πρόταση για υποχρεωτική χρήση «πλαστικού χρήματος» για συναλλαγές άνω των 100 ευρώ στα νησιά. «Η πρόταση αυτή θα οδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση τον ανταγωνισμό και θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην απόδοση του ΦΠΑ» είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Τα προτεινόμενα μέτρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα, πριν από τα capital controls, ποσοστό μεγαλύτερο του 95% των καθημερινών συναλλαγών γινόταν με μετρητά. Πλέον το στατιστικό αυτό κυμαίνεται κοντά στο 90%.

Στα μέτρα που εξετάζονται από το ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνονται:

  • αύξηση του αφορολόγητου (αναμένεται να ανέβει στα 12.000 ευρώ) για όσους πληρώνουν μόνο με κάρτα
  • διανομή λαχνών για ακίνητα που είναι ανεκμετάλλευτα από την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ στους «τυχερούς» κατόχους
  • καθολική τοποθέτηση συσκευών χρέωσης με κάρτα (POS), σε περίπτερα, ταξί κ.α. – στο πλαίσιο αυτό, όμως, οι προμήθειες θα είναι φθηνότερες για τους επαγγελματίες από το 2% που ισχύει τώρα, ενώ θα είναι πολύ φθηνή και η τοποθέτηση του μηχανήματος
  • παροχή έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες μόνο σε περίπτωση χρησιμοποίησης κάρτας. Αυτήν τη στιγμή οι πολίτες πληρώνουν με μετρητά και παίρνουν απόδειξη, η οποία δεν εκπίπτει.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης