«Απαιτείται συμφωνία και έντιμος συμβιβασμός το συντομότερο δυνατόν, που θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της χώρας τα επόμενα 2-3 χρόνια» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας σήμερα στο Athens Investment Forum που διοργανώνει η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών.

Ο κ. Μίχαλος προειδοποίησε για κίνδυνο «ξαφνικού θανάτου» χιλιάδων επιχειρήσεων, αν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ζητάμε συμβιβασμό και όχι ρήξη που θα οδηγούσε το 80% των Ελλήνων κάτω από το όριο της φτώχειας, ελλείψεις σε φάρμακα και καύσιμα, και θα καθιστούσε την Ελλάδα Βενεζουέλα της Ευρώπης, ενώ κάλεσε τους εταίρους να αντιμετωπίσουν πιο ορθολογικά την ελληνική κρίση» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

«Δεν έχουμε τετραετία μπροστά μας, έχουμε το σήμερα και το αύριο» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για σταθερό φορολογικό και αδειοδοτικό πλαίσιο, σταθερότητα στις χρήσεις γης και ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, τα οποία, όπως είπε, αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Απέδωσε, δε, τα προβλήματα της χώρας όχι στους «εχθρούς εξ εσπερίας», αλλά σε λάθη που έγιναν εσωτερικά τα τελευταία 60 χρόνια. Συγκεκριμένα, στο εύκολο χρήμα που κατά τη δεκαετία του ’60 προερχόταν από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, αργότερα από τη ληστρική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και στη συνέχεια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που από ευλογία έγιναν κατάρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έπεσε χρήμα που δεν το αξίζαμε. Κάποιοι πλούτιζαν, χωρίς να παράγουν προϊόντα ή υπηρεσίες» τόνισε.

Να δοθούν γενναίες αυξήσεις μισθών με αξιοκρατικά κριτήρια και περισσότερες αρμοδιότητες στους δημοσίους υπαλλήλους, ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών Παναγιώτης Δράκος. Επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις δεν ζητούν κίνητρα και φοροαπαλλαγές, αλλά σταθερό φορολογικό σύστημα που να «κλειδώνει» τουλάχιστον για τις νέες επενδύσεις και τόνισε ότι τα αποτελέσματα του 2014 πολλών εταιρειών είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με το 2013. Η ανάπτυξη πλησιάζει, σημείωσε, όμως δεν θα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο ποιοι κλάδοι θα αναπτυχθούν.

Στις αδυναμίες της ευρωπαϊκής αγοράς κεφαλαίων στάθηκε ο κ. Μπέντζαμιν Έιντζελ (Benjamin Angel), προϊστάμενος μονάδας στη γενική διεύθυνση για Οικονομικές και Χρηματοδοτικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως ανέφερε, το ευρωπαϊκό σύστημα στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις τράπεζες, ενώ π.χ. στις ΗΠΑ βασίζεται περισσότερο στις αγορές (θεσμοί όπως venture capital, crowdfunding, κ.ά.).

Αν στην Ευρώπη ίσχυαν τα δεδομένα των ΗΠΑ, τότε την τελευταία 5ετία θα είχαν χρηματοδοτηθεί 4.000 περισσότερες μεσαίες επιχειρήσεις με ποσό της τάξης των 90 δισ. ευρώ. Η ενοποίηση και ανάπτυξη των ευρωπαϊκών αγορών κεφαλαίου, η ενίσχυση των εργαλείων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από την αγορά και η άρση εμποδίων για πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση περιλαμβάνονται, όπως είπε, στις προτεραιότητες της Κομισιόν.

Ο βουλευτής της ΝΔ, πρώην υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε λόγο για ασφυκτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται από το 2010, το οποίο παρά τα λάθη και την αβελτηρία στην εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών κατέγραψε στο τέλος του 2014 θετικά μετρήσιμα αποτελέσματα, οπότε η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη.

Χαρακτήρισε, ωστόσο, ανέφικτο τον στόχο για ανάπτυξη 2,5% εφέτος εξαιτίας της αβεβαιότητας, της αστάθειας, της δημιουργικής ασάφειας, της απόσυρσης καταθέσεων και της έλλειψης ρευστότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης