Οριακές μεταβολές σημειώθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τα αρχικά κέρδη να περιορίζονται σημαντικά, παρά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. 

Στο γαλλικό χρηματιστήριο επικράτησε έντονη νευρικότητα, εν μέσω αντεγκλήσεων που προκάλεσε η φημολογία περί επικείμενης υποβάθμισης της γαλλικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,27% στις 6.838 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,01% στις 9.799 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,08% στις 4.461 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,21% στις 348,52 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 15 σήμερα σημείωσαν άνοδο.

Να σημειωθεί ότι η αγορά του Λονδίνου εμφανίστηκε σήμερα ιδιαιτέρως ανακουφισμένη από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη, αναταράξεις υπήρξαν στη γαλλική αγορά, καθώς εκτός της φημολογίας περί επικείμενης υποβάθμισης, σε συνέντευξη Τύπου παραχώρησε νωρίτερα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δεσμεύτηκε να «εξηγήσει ότι η πρόκληση για τη Γαλλία είναι να καλύψει την καθυστέρηση που έχει σε ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις σε σύγκριση με τη Γερμανία». Θα εξηγήσει επίσης ότι «το δημόσιο έλλειμμα δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα, με δεδομένο τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού».

Στο ταμπλό, σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο χρηματοπιστωτικός κλάδος του Λονδίνου, με την Lloyds Banking και την Royal Bank of Scotland να κλείνουν με κέρδη 1,4% και 2,8% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, η SAP υποχώρησε κατά 3,4%, καθώς συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 129 δολαρίων ανά μετοχή για την απόκτηση της Concur, ήτοι με premium 20% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της 17ης Σεπτεμβρίου. Η αξία της συμφωνίας φτάνει τα 7,4 δισ. δολάρια.

Επίσης, η Sulzer υποχώρησε κατά 4,3%, μετά την ανταγωνιστική συμφωνία που ετοιμάζει η Siemens μέσω της απόκτησης της Dresser-Rand, έναντι του ποσού των 6,5 δισ. δολαρίων.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, μικρή αύξηση παρουσίασε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης τον Ιούλιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης