Μία στις πέντε γερμανικές επιχειρήσεις βρίσκεται αντιμέτωπη με χρεώσεις για τις τραπεζικές της καταθέσεις

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017, 03:48
Μία στις πέντε γερμανικές επιχειρήσεις βρίσκεται αντιμέτωπη με χρεώσεις για τις τραπεζικές της καταθέσεις
Σχεδόν μία στις πέντε γερμανικές επιχειρήσεις έχει βρεθεί αντιμέτωπη με χρεώσεις για τις καταθέσεις μετρητών στην τράπεζά της ως αποτέλεσμα της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε την Τετάρτη το οικονομικό ινσιτιτούτο Ifo.

Μόνο το 8% όλων των εταιριών εν τέλει αποδέχονται τη χρέωση, με τις περισσότερες άλλες να γλιτώνουν μέσω διαπραγματεύσεων ή της επιλογής άλλης τράπεζας, σύμφωνα με την έρευνα του Ifo με δείγμα 4.000 εταιρίες. Εναλλακτικά, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα μετρητά για την αποπληρωμή χρέους ή για επενδύσεις.

Τα ευρήματα, αν και πιθανόν να προκαλούν απογοήτευση μεταξύ των Γερμανών επιχειρηματιών, εν μέρει δικαιώνουν την πολιτική της ΕΚΤ, στόχος της οποίας είναι να ενδυναμώσει τις επενδύσεις και να διευκολύνει τη διαδικασία απομόχλευσης.

«Ειδικότερα, η τελευταία αντίδραση (επενδύσεις) είναι ενδιαφέρουσα από μακροοικονομική άποψη διοτι δεν έχει μόνο νομισματικό αντίκτυπο αλλά και αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία», δήλωσε η Κρίστα Χάιντς, μια εκ των συντακτών της μελέτης.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017, 03:48