Το τελικό ποσό που χρειάζεται για ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα γίνει γνωστό περί τα μέσα Ιανουαρίου, ανέφερε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επί Κυπριακής Προεδρίας. Ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος δεν οφείλονται στο δημόσιο χρέος, αλλά στην έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα.

«Έχουμε καταλήξει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με την Τρόικα, η οποία θα υπογραφεί αφού έχουμε τα τελικά αποτελέσματα της εταιρείας Pimco που έχει αναλάβει να διερευνήσει το ακριβές ποσό που χρειάζονται οι τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση και αυτό θα γίνει περί τα μέσα Ιανουαρίου. Αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας για να δούμε πώς προχωρούμε πάρα κάτω», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα ήταν δύσκολη «και αγγίζει πολλές κοινωνικές κατακτήσεις των Κυπρίων εργαζομένων και ευρύτερα του λαού για ένα θέμα για το οποίο η Κυβέρνηση δεν φέρει ευθύνη».

«Η ευθύνη βρίσκεται στις τράπεζες, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την εποπτική αρχή, η οποία ούτε προειδοποίησε, ούτε μας έδωσε κανένα σήμα κινδύνου και βρεθήκαμε μπροστά σε αυτήν την απαράδεκτη απόφαση», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ακόμη ότι ένας από τους λόγους ήταν και η ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Οι κυπριακές τράπεζες, συνέχισε, έχουν εκτεθεί στα ελληνικά ομόλογα και το κούρεμα μας στοίχισε 4,5 δις ευρώ και ορισμένες άλλες αποφάσεις της εποπτικής αρχής της Κύπρου και της Ελλάδας, που μας στοίχισαν άλλα 4, 5 δις ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Άρα το πρόβλημά μας για ένταξη στον μηχανισμό δεν ήταν πρόβλημα δημόσιου χρέους ή δημοσιονομικού ελλείμματος, αυτά θα μπορούσαμε χωρίς σκληρά μέτρα και χωρίς ένταξη στον μηχανισμό να τα ξεπεράσουμε», κατέληξε.

Πηγή: sigmalive.com
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης