Ο σεισμός, που έπληξε την περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια της βορειοανατολικής Ιταλίας, είχε και ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή του χαρακτηριστικού ιταλικού τυριού Parmigiano, γνωστού ως «παρμεζάνα» στην Ελλάδα.

Τα κεφάλια Parmigiano Reggiano, τα οποία κινδυνεύουν να υποστούν αλλοιώσεις ή έχουν χαθεί, λόγω της κύριας σεισμικής δόνησης και των αλλεπάλληλων μετασεισμών, ξεπερνούν τις 300.000 σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Μάντοβα και της Μόντενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ότι αφορά, πάντα, το ίδιο είδος τυριού, σοβαρές ζημίες αντιμετωπίζει και το Grana Padano: έπεσαν από τα ειδικά ράφια στα οποία φυλάσσονται πάνω από 50.000 κεφάλια, τα οποία μπορεί, τώρα, να οξειδωθούν.

Ο συνεταιρισμός που παράγει το Parmigiano Reggiano ετοιμάζεται να ζητήσει από το ιταλικό υπουργείο γεωργίας ειδική άδεια, για να μπορέσει να μεταφέρει τα κεφάλια τυριού εκτός της περιφέρειας της Μάντοβα και της Μόντενα, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η διαδικασία ωρίμανσης.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, η οικονομική ζημία ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις παραγωγής του Parmigiano Reggiano έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να ξεπεράσουμε την δύσκολη αυτή στιγμή, αλλά και το κράτος πρέπει να σταθεί στο πλευρό μας», τονίζουν οι υπεύθυνοι των συνεταιρισμών.

Πηγή: ert,ΑΠΕ, Consorzio Parmigiano Reggiano, Consorzio Grana Padano
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης