«Άνοιξε» σήμερα το πρωί (9 ώρα Ελλάδος – 7 ώρα Λονδίνου) το βιβλίο προσφορών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank ύψους 2,86 δισ. ευρώ. Χθες η τράπεζα ανακοίνωσε ότι το εύρος τιμών για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών ορίστηκε μεταξύ 0,30 και 0,33 ευρώ ανά μετοχή.

Η τράπεζα θα εκδώσει συνολικά μέχρι 954.666.667 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές για την Ελλάδα και 8.592.000.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές για το εξωτερικό. Η άντληση 2.864 δισ. ευρω από την αύξηση κεφαλαίου θα οδηγήσει το δείκτη των Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων του ομίλου στο 19%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού και άλλα επενδυτικά σχήματα έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, και μαζί με τους στρατηγικούς επενδυτές, έχουν ήδη προσφερθεί κεφάλαια ύψους 4 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ποσό της αύξησης. Δεδομένης της μεγάλης ζήτησης είναι πολύ πιθανό η τελική τιμή να διαμορφωθεί κοντά στο ανώτερο όριο του εύρους, δηλαδή αισθητά υψηλότερη τις τιμής των 0,30 ευρώ ανά μετοχή που έχουν προσφέρει οι στρατηγικοί επενδυτές. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση, οι στρατηγικοί επενδυτές είτε θα πρέπει να ανεβάσουν την προσφορά τους σύμφωνα με την τιμή που θα διαμορφωθεί από το βιβλίο προσφορών είτε να επιλέξουν να μη συμμετέχουν στη συναλλαγή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Eurobank το πιθανότερο είναι οι στρατηγικοί επενδυτές να αυξήσουν την προσφορά τους.

Σημειώνεται ότι ήδη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενέκρινε την προσφορά που κατατέθηκε από ομάδα θεσμικών επενδυτών στην οποία περιλαμβάνονται οι: Fairfax, Capital Research and Management, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie, και Brookfield για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου με 1,331 δισ. ευρώ. Η καναδική Fairfax προτίθεται να αναλάβει ρόλο στρατηγικού επενδυτή.

Οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από την ΑΜΚ αναμένεται να ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας στις 8 Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης