Την τροπολογία για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στη Βουλή το απόγευμα της Πέμπτης. Σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση, απαιτείται, σε πρώτη φάση, οι επιχειρήσεις να έχουν εξοφλήσει τα ληξιπρόθεσμά χρέη τους προς το Δημόσιο προκειμένου να υπαχθούν στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.

Επίσης, τίθεται ως ανώτατο όριο κεφαλαίου το ποσό των 500.000 ευρώ για να εφαρμοστεί «κούρεμα» κεφαλαίου και τόκων, με δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση να διαθέτουν εταιρείες με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα,οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υπαχθούν πρώτα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς Ταμεία και εφορία και στη συνέχεια να αιτούνται ένταξης στο καθεστώς ρύθμισης των κόκκινων δανείων τους. Εάν επιτύχουν να ενταχθούν στην εν λόγω ρύθμιση, μπορούν να ζητήσουν περαιτέρω διαγραφή 20% επί των τόκων και προσαυξήσεων προς το Δημόσιο.

Οι εταιρείες μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση μέχρι την 31η Μαρτίου του 2016.

«Μέσα, λοιπόν, από την ευνοϊκή ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων χιλιάδες επιχειρήσεις θα διασωθούν. Επιχειρήσεις που αλλιώς θα έκλειναν. Και όχι μόνο αυτό. Αυτή η ρύθμιση θα έχει και ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό όφελος. Γιατί, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εισπραχθούν τα επόμενα χρόνια μέσα από την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από επιχειρήσεις που σήμερα βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, αλλά μέσα από αυτήν τη ρύθμιση θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να αναπτύσσονται» σημείωσε ο κ. Σκρέκας στη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης