Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Οκτώβριο στις 86,5 μονάδες από 83,1 τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση του δείκτη από το χαμηλό των 75,2 μονάδων που είχε υποχωρήσει τον Αύγουστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ευρωζώνη, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε επίσης, αντίθετα με τις προσδοκίες, λόγω κυρίως της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης που σημειώθηκε στους τομείς του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 105,9 μονάδες από 105,6 τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση που ξεκίνησε τον Ιούλιο. Η πρόβλεψη, με βάση έρευνα του Reuters, ήταν πως ο δείκτης θα υποχωρούσε τον Οκτώβριο στις 105,2 μονάδες.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, που καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διέψευσε επίσης τις προσδοκίες και αυξήθηκε στο 0,44 τον Οκτώβριο από 0,36 τον Σεπτέμβριο και έναντι πρόβλεψης για μείωση στο 0,32. Οι πληθωριστικές προσδοκίες των καταναλωτών για τους επόμενους 12 μήνες υποχώρησαν στο 0,7 από 3,2 τον Σεπτέμβριο.

Η εμπιστοσύνη στον τομέα λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε σημαντικά, στις 6,5 από 4,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ενώ τη μεγαλύτερη βελτίωση κατέγραψε ο δείκτης για τον τομέα των κατασκευών (-20,7 από -23,2 μονάδες). Στον τομέα της βιομηχανίας, το κλίμα βελτιώθηκε ελαφρά (στις -2 από -2,3 μονάδες), ενώ στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε από τις 12,4 στις 11,9 μονάδες. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε, επίσης, σε -7,7 από -7,1 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης