Κίνα: Μεγάλη πτώση των εξαγωγών και εισαγωγών τον Οκτώβριο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015, 13:02
Κίνα: Μεγάλη πτώση των εξαγωγών και εισαγωγών τον Οκτώβριο
Σημαντική μείωση κατέγραψε το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται στοιχεία που ανακοίνωσε η τελωνειακή υπηρεσία της χώρας.

Οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν 6,9% σε δολάρια, περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν 31 οικονομολόγοι που μετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν 18,8%, λόγω της χαμηλότερης ζήτησης άνθρακα, σιδήρου και άλλων πρώτων υλών από τις βαριές βιομηχανίες της χώρας που βρίσκονται σε τροχιά επιβράδυνσης της παραγωγής τους.
Το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Κίνας διαμορφώθηκε στο ύψος - ρεκόρ των 61,6 δισ. δολαρίων.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, τα στοιχεία αυτά δεν αφήνουν άλλες εναλλακτικές λύσεις στην κινεζική ηγεσία από την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, καθώς δυσκολεύεται να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.

Το θετικό σημάδι για την κινεζική οικονομία, προσθέτει το Bloomberg, είναι η άνοδος των λιανικών πωλήσεων που υπογραμμίζουν τον αυξανόμενο ρόλο των καταναλωτών. Ενώ, όμως, η διευρυνόμενη μεσαία τάξη αυξάνει τα έσοδα και τα κέρδη επιχειρήσεων, όπως του διαδικτυακού γίγαντα Alibaba Group Holding, αυτά δεν είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν την υποχώρηση των βαριών βιομηχανιών. Οι εξαγωγές συνέβαλαν στη φάση ταχείας ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, μία περίοδος που φαίνεται να έχει παρέλθει τώρα, καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015, 13:10