Οι Η.Π.Α. ανακοίνωσαν ότι οι τιμές των προϊόντων χονδρικής πώλησης υποχώρησαν τoν περασμένο μήνα, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι τιμές των προϊόντων χονδρικής, δηλαδή οι τιμές που πληρώνουν οι βιομηχανίες για πρώτες ύλες, μειώθηκαν κατά 0,1% τον Δεκέμβριο. Οικονομολόγοι είχαν αναφέρει σε μέσα ενημέρωσης ότι ανέμεναν αύξηση των τιμών χονδρικής κατά 0,1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας. Πάντως, ο κύριος δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 0,3%, που είναι και η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι το 30% αυτής της αύξησης προέκυψε από την αύξηση στις τιμές των μεταφορικών.

Χαμηλότερο κόστος στα προϊόντα χονδρικής σημαίνει ότι οι βιομηχανίες και οι πωλητές λιανικής αντιμετωπίζουν μικρότερη πίεση για να αυξήσουν τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Η Κεντρική Τράπεζα των Η.Π.Α. έχει προβλέψει ότι θα μειωθεί ο πληθωρισμός το 2012. Μειωμένος πληθωρισμός δίνει τη δυνατότητα στη ΦΕΝΤ να πάρει μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης