ΙΕΛΚΑ: Μόλις 1 στους 10 καταναλωτές με πλαστικές σακούλες μετά την επιβολή χρέωσης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017, 11:59
ΙΕΛΚΑ: Μόλις 1 στους 10 καταναλωτές με πλαστικές σακούλες μετά την επιβολή χρέωσης
Μόνο ένας στους 10 καταναλωτές δηλώνει ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί πλαστική σακούλα μετά την επιβολή τέλους στη χρήση από 1/1/2018, ενώ δύο στους τρεις θεωρούν ότι πρέπει να απαγορευτεί η κυκλοφορία τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ.

Ειδικότερα, ορίζεται ανταποδοτικό τέλος, ύψους 3 λεπτών (για το 2018) και 7 λεπτών από την 1.1.2019, με εξαίρεση τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος μικρότερο από 15 mm, οι οποίες απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύδην τροφίμων.

Η έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 530 ατόμων από όλη τη χώρα έδειξε ότι μόλις ένας στους 10 καταναλωτές είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να πληρώνει για τις πλαστικές σακούλες μίας χρήσης. Επίσης, ποσοστό 57% δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, ενώ το 33% των καταναλωτών αναφέρει ότι δεν γνωρίζει ακόμα τι θα κάνει, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται οργανωμένες πρωτοβουλίες ενημέρωσης από την Πολιτεία, την επιχειρηματική κοινότητα και τις ενώσεις καταναλωτών.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η επιλογή της επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας από το καταναλωτικό κοινό ταυτίζεται με τον αντίστοιχο στόχο που έχει θέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όμως απαιτείται μία σημαντική αλλαγή στις αγοραστικές συνήθειες του κοινού, η οποία αναμφίβολα θα επηρεαστεί-υποβοηθηθεί και από την εφαρμογή του μέτρου της χρέωσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα δύο στους τρεις καταναλωτές δηλώνουν ότι κατέχουν κάποιου είδους επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα, αλλά μόλις το 8% τη χρησιμοποιεί συστηματικά (πάντα) και το 23% επαρκώς (συχνά).

Ο βασικός λόγος φαίνεται να είναι ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί επαρκώς τα αντανακλαστικά τους, καθώς ένας στους δύο δηλώνει ότι δεν τις χρησιμοποιεί επειδή δεν το θυμάται, κάτι που σημαίνει ότι και πάλι χρειάζεται οργανωμένη ενημέρωση των καταναλωτών.

Εκτιμάται ότι συνολικά οι πλαστικές σακούλες για το σύνολο του λιανεμπορίου (οργανωμένο λιανεμπόριο, μικρή λιανική και την εστίαση) ανά έτος στη χώρα ξεπερνούν 4,5 δισεκατομμύρια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου 400 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος το 2016, αυξημένες από τη μέτρηση του ΙΕΛΚΑ του 2015, η οποία ανέφερε 363 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος.

Σημειώνεται ότι ακόμα και η συντηρητική εκτίμηση για 363 σακούλες φέρνει την Ελλάδα στην 1η θέση σε κατανάλωση, υπερδιπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 175 τεμαχίων.

Παράλληλα όμως και σε αντίθεση με την πολύ υψηλή χρήση της πλαστικής σακούλας, το 92% του κοινού συμφωνεί ότι οι σακούλες πρέπει να μειωθούν, ενώ το 64% θεωρεί ότι πρέπει να απαγορευτεί πλήρως η διάθεσή τους. Φαίνεται πως το καταναλωτικό κοινό στην πλειονότητά του συμφωνεί με δράσεις στην κατεύθυνση της μείωσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας.

Υπάρχει όμως ένα σημαντικό ποσοστό καταναλωτών (περί το 1/3) οι οποίοι χρειάζονται βοήθεια από τους εμπλεκόμενους ενδιαφερόμενους φορείς (την Πολιτεία, την επιχειρηματική κοινότητα και τις ενώσεις καταναλωτών), προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και συνήθειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017, 13:38