Την αποχώρησή της από την κυπριακή ΑΟΖ εξετάζει σοβαρά η γαλλική Total, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Αυτό διότι από τις σεισμογραφικές έρευνες στα τεμάχια 10 και 11 δεν υπάρχουν ενδείξεις περί ύπαρξης φυσικού αερίου ή πετρελαίου.

«Η εταιρεία από τον Σεπτέμβριο του 2014 δεν έβρισκε στόχους για να προχωρήσει σε γεώτρηση», δήλωσε στο ΡΙΚ ο υπουργός, σχολιάζοντας πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος». Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ακόμη ότι από τότε η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με την κυβέρνηση.
Ο Γιώργος Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι ήταν γνωστό πως η περιοχή ήταν δύσκολη γεωλογικά, ενώ, όπως είπε δεν βοηθά και η συγκυρία με τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς. Σημείωσε ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» η απόφαση της εταιρείας φαίνεται, είπε, να είναι καθαρά οικονομική, καθώς με την αποχώρηση της θα καταβάλει μεν αποζημιώσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά θα αποφύγει το ρίσκο μίας πολυδάπανης γεώτρησης.

Πάντως, πρόκειται για μία εξέλιξη, που οδηγεί σε νέες ανατροπές σχετικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά και τα πρώτα απογοητευτικά αποτελέσματα των ερευνών της εταιρείας ΕΝΙ στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του τεμαχίου 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης