Ηρεμία αναμένεται να επικρατήσει σήμερα στις αγορές, καθώς οι περισσότερες είναι κλειστές λόγω της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών. Το ευρωπαϊκό οικονομικό ημερολόγιο δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ στις Η.Π.Α. οι αναλυτές αναμένουν τη μεταβολή των θέσεων απασχόλησης NFP.

Παρ’ όλα αυτά, με τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές να είναι κλειστές, η όποια μέτρηση των θέσεων απασχόλησης στην Αμερική θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή, μέχρι οι αγορές να επιστρέψουν σε κανονικές συνθήκες την ερχόμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές περιμένουν αύξηση κατά 200.000 στις θέσεις εργασίας και ανεργία στο 8,3%, χωρίς μεταβολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, αναμένονται νέα κέρδη για το δολάριο, αν η μέτρηση κινηθεί εντός των προσδοκιών ή είναι καλύτερη από αυτές, ενώ ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα θα επιβαρύνει το αμερικανικό νόμισμα. Ωστόσο, δεδομένης της στροφής της Fed από την πολιτική πρόσθετης στήριξης, είναι πιθανό μια αρνητική μέτρηση να ανοίξει τον δρόμο ευρύτερων ρευστοποιήσεων στο δολάριο. Όμως, ακόμα και μια αρνητική μέτρηση θα μπορούσε να ενισχύσει το δολάριο, αν οι αγορές την εκλάβουν ως ένδειξη αποστροφής ρίσκου. Τεχνικά, η ισοτιμία EUR/USD φαίνεται ότι βρίσκει στήριξη γύρω από το 1,3000, με τα ρίσκα να κλίνουν προς μια σταθεροποίηση ή ανάκαμψη, αν το ζεύγος ξαναδοκιμάσει το συγκεκριμένο επίπεδο.

Ωστόσο, στην Ευρωζώνη και τη Βρετανία τα πράγματα δεν είναι τόσο θετικά για να στηρίξουν την άνοδο του ευρώ και της στερλίνας έναντι του δολαρίου. Το ελβετικό φράγκο άρχισε να ενισχύεται, με την ισοτιμία EUR/CHF να δοκιμάζει το όριο σύνδεσης στο 1,2000, το οποίο η SNB έχει δεσμευτεί να «υπερασπιστεί» με κάθε τρόπο. Οι ρευστοποιήσεις ρίσκου που κυριάρχησαν αυτή την εβδομάδα δεν αποτελούν θετική εξέλιξη για την Τράπεζα της Ελβετίας και αν χρειαστεί να παρέμβει, θα πρέπει να το κάνει σύντομα.

Διαφορετικά, αν η ισοτιμία διασπάσει και παραμείνει κάτω από το 1,2000, θίγεται η αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας και ανοίγει ο δρόμος των απωλειών για την ισοτιμία. Παρ’ όλα αυτά, ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι και τόσο ρεαλιστικό, καθώς εκτιμούμε ότι η SNB θα ενεργήσει εγκαίρως, ώστε να το αποφύγει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης