Τα χθεσινά πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης της Fed ενσωμάτωσαν εξαιρετικά αισιόδοξα σχόλια σε σχέση με το παρελθόν με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί έντονη ανοδική αντίδραση στο δολάριο. Αν και οι αναλυτές περίμεναν να επηρεάσει η συγκεκριμένη ανακοίνωση τις αγορές, προκάλεσε έκπληξη η μαζικότητα αυτής της αντίδρασης.

Μάλιστα, αυτό αποτυπώθηκε καλύτερα στην αγορά συναλλάγματος παρά στις μετοχές, οι οποίες δεν υποχώρησαν στην ίδια έκταση. Όπως, αποτυπώνει κορυφαίος αναλυτής μεγάλης αμερικανικής τράπεζας, το δολάριο δέχτηκε θετική επίδραση από τα πρακτικά για τους εξής λόγους:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι αναζητούν οι traders συναλλάγματος;

•Δεν υπήρξε καμία ευθεία αναφορά σε ένα QE ή σε αγορά ομολόγων. Στο μοναδικό κομμάτι που αναφέρεται το ενδεχόμενο στήριξης είναι το εξής: «Ορισμένα μέλη υπέδειξαν ότι η ανάγκη πρόσθετων μέτρων θα είναι απαραίτητη αν η οικονομία χάσει το momentum ή αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα».

•Στο παρακάτω απόσπασμα φαίνεται ότι πλέον λιγότεροι αξιωματούχοι της Fed εξετάζουν την πιθανότητα νέων μέτρων στήριξης: «Λίγα μέλη παρατήρησαν ότι, κατά την κρίση τους, οι τρέχουσες και μελλοντικές οικονομικές συνθήκες … θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη αγορά νέων τίτλων. Άλλα μέλη υπέδειξαν ότι αυτή η πολιτική θα είναι απαραίτητη αν η οικονομία χάσει την ορμή της…».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

•Οι παράγραφοι που περιγράφουν την κατάσταση της οικονομίας εμπερικλείουν αισιοδοξία, ενώ οι προβλέψεις της Fed για το 2012 αναβαθμίστηκαν «ελαφρώς».

•Φαίνεται ότι υπήρξε έντονος διάλογος ανάμεσα στην σταθερότητα και τη δυναμική της ανάκαμψης και στην ανάπτυξη και τα ποσοστά απασχόλησης. Ο διάλογος αυτός υπογραμμίζει την στροφή στη νομισματική πολιτική της Fed.

Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι πώς οι αγορές θα ανταποκριθούν σε επικείμενα θετικά οικονομικά στοιχεία. Μετά τη στροφή στη ρητορική της Fed, ενδεχόμενα θετικά οικονομικά στοιχεία θα επιφέρουν νέα κέρδη στο δολάριο.

Αν και οι ευρύτερες μακροοικονομικές δυνάμεις κυριαρχούν στις αγορές, το δολάριο Αυστραλίας συνεχίζει να υποχωρεί μετά και τα χθεσινά αποθαρρυντικά σχόλια της RBA αλλά και τα σημερινά αδύναμα οικονομικά στοιχεία. Στη συνέχεια, η προσοχή στρέφεται στην απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, αν και δεν αναμένονται εκπλήξεις. Ωστόσο, μια απρόσμενα θετική για το ευρώ ανακοίνωση θα ήταν η ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και να ανακοινώσει νέα μέτρα προκειμένου να κλείσει την ψαλίδα στα spreads των ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας με αυτά της Γερμανίας.

Διαφορετικά, μια αρνητική για το ευρώ εξέλιξη, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, θα προερχόταν από μια μείωση των επιτοκίων ή από έντονες ανησυχίες γύρω από τα πτωτικά ρίσκα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη.

Διαβάστε επίσης: Μείωση επιτοκίων στην Αυστραλία
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012, 10:10

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης