Η ελληνική κρίση δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η Γερμανία πρέπει να αποδεχθεί τη θέση αυτή, τονίζει ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια Μαρκ Μαζάουερ σε άρθρο του που δημοσιεύουν οι Financial Times.

«Παραμένουν σημαντικές διαφορές, ιδιαίτερα σχετικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα λίγα χρόνια και κυρίως για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Η διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το τελευταίο εκδηλώθηκε δημόσια. Σε αυτό, το ΔΝΤ έχει δίκαιο και εκείνοι οι Ευρωπαίοι, που είναι αντίθετοι, κάνουν λάθος: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση της ελληνικής κρίσης χωρίς αυτό», σημειώνει ο Μαζάουερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους δεν ενισχύει πολιτικά τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται ήδη υπό πίεση, αλλά θα ήταν συνετό να αναγνωρίσει η ίδια το διακύβευμα για την Ευρώπη συνολικά, αναφέρει ο καθηγητής.

«Ο κ. Σόιμπλε πιθανόν να πιστεύει ότι η Ευρωζώνη θα είναι ασφαλής, ακόμη και αν το βαρύ χέρι του οδηγήσει σε ένα Grexit, αλλά η σωτηρία του ευρώ θα μετρά λίγο, εάν το κόστος είναι μία μεγάλη ζημιά για την ίδια την ΕΕ», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η μεταναστευτική κρίση έχει κάνει την εμφάνισή της και τα ανοικτά αυταρχικά αντιευρωπαϊκά κόμματα καταγράφουν κέρδη και απειλούν βασικές αξίες και αρχές της ΕΕ.

Το κλείσιμο των συνόρων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για να αποτραπεί η είσοδος των προσφύγων δεν θα είναι αποτελεσματικό, συνεχίζει ο Μαζάουερ, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει άλλη καλή εναλλακτική λύση από το να βοηθηθούν οι Έλληνες στο τεράστιο έργο που αντιμετωπίζουν». Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Βαλκάνια, ο καθηγητής τονίζει ότι η ΕΕ «χρειάζεται την Ελλάδα να λειτουργεί ως δύναμη ανάπτυξης στα Βαλκάνια και όχι ως κάποιο είδος επιβεβαίωσης ότι η ΕΕ αποφάσισε να εγκαταλείψει όλη την περιοχή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αλήθεια είναι, υπογραμμίζει ο Μαζάουερ, ότι οι Έλληνες φθάνουν στα όριά τους. «Ό,τι και αν συμβεί, μία ολόκληρη γενιά αντιμετωπίζει (το φάσμα) άνεργου βίου. Είναι μία χώρα που η κοινωνική συνοχή της έχει καταστραφεί».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Παρέμβαση του Λευκού Οίκου για το ελληνικό χρέος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης