Η Ε.Ε. εξετάζει την επίσπευση της ενίσχυσης του ESM

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012, 15:31
Η Ε.Ε. εξετάζει την επίσπευση της ενίσχυσης του ESM
Την καταβολή κεφαλαίων στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) εντός τριών αντί τεσσάρων ετών εξετάζουν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το Reuters.

Η επίσπευση της καταβολής των κεφαλαίων εντάσσεται στην προσπάθεια να αποκτήσει το ταμείο ταχύτερα το σύνολο της χρηματοδοτικής του ισχύος.

Η αύξηση της συνδυαστικής χρηματοδοτικής ισχύος του προσωρινού και του μόνιμου μηχανισμού θα συζητηθεί στην άτυπη συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Παρασκευή στην Κοπεγχάγη.

Ο ESM, που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, θα διαθέτει ανώτατη χρηματοδοτική δυνατότητα 500 δισ. ευρώ, εφόσον όλες οι χώρες καταβάλλουν τα κεφάλαια που τους αναλογούν.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει να καταβάλουν κεφάλαια 80 δισ. ευρώ στον ESM σε πέντε ετήσιες δόσεις, αλλά στη συνέχεια αποφάσισαν να μειώσουν το διάστημα σε τέσσερα έτη, καταβάλλοντας τις δύο πρώτες δόσεις μαζί. Τώρα εξετάζεται η περαιτέρω επίσπευση της καταβολής των δόσεων.

«Αυτό που υπάρχει είναι η πιθανότητα περαιτέρω επίσπευσης των επόμενων τριών δόσεων, για παράδειγμα δύο το 2013 και μία το 2014. Αυτό είναι πιθανό όχι αναγκαίο» ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρομπάι, από τη Σεούλ όπου βρίσκεται, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωζώνη θα καταλήξει αυτήν την εβδομάδα σε συμφωνία για την ενίσχυση του τείχους προστασίας απέναντι στην κρίση χρέους.

Αυτός, εξάλλου, είναι ένας όρος που έθεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια στους Ευρωπαίους.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012, 15:44