Σε αύξηση του ορίου έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) αναμένεται να προχωρήσει σήμερα Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο της EKΤ αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα αποφασίσει το δάνειο «γέφυρα».

Η ΕΚΤ, μετά την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή, έλαβε το σήμα που χρειαζόταν για να αυξήσει την παροχή ρευστότητας και πλέον αναμένει την απόφαση του Eurogroup με την οποία θα διασφαλισθεί ότι τα ελληνικά ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ που διακρατά και τα οποία ωριμάζουν στις 20 Ιουλίου θα αποπληρωθούν κανονικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει διατηρήσει αμετάβλητο το όριο του ELA στα 88,6 δισ. ευρώ, ενώ έχει αυξήσει και κατά 15% περίπου το «κούρεμα» που εφαρμόζει στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών. Σε εβδομαδιαία βάση οι τράπεζες χρειάζονται περίπου 500 εκατ. ευρώ για να εξυπηρετούν πολίτες και επιχειρήσεις εντός των υφιστάμενων ορίων των κεφαλαιακών περιορισμών (60 ευρώ ημερήσιο όριο αναλήψεων, εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων 120 ευρώ για συντάξεις, κ.α..) και πλέον έχουν διαθέσιμα λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ.

Στη βάση αυτή η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ σήμερα Πέμπτη κρίνεται κρίσιμη, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με τις αναλήψεις μετρητών. Ελληνικές τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τον ELA κατά 2 δισ. ευρώ, ωστόσο πληροφορίες από το εξωτερικό μιλούν για αύξηση 500 εκατ. ευρώ και επανεξέταση του θέματος μετά τη ψήφιση των προαπαιτούμενων της 22ας Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης