Ολοκληρώθηκε, έπειτα από περίπου δύο μήνες, η συμφωνία για την εξαγορά του συνόλου των δραστηριοτήτων της ιταλικής Enel στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ.

Η ελληνική εταιρεία ανακοίνωσε την υπογραφή της συμφωνίας, κάνοντας λόγο για ορόσημο στη στρατηγική ανάπτυξής της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και στις δραστηριότητες διανομής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για την πρώτη κίνηση επέκτασης της Επιχείρησης στο εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται να γίνει στο τρίτο τρίμηνο του έτους και θα υπόκειται σε ορισμένες προϋποθέσεις όπως η έγκριση από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού. Η χρηματοδότηση της εξαγοράς θα γίνει μέσω δανείου ύψους 800 εκατ. ευρώ και ιδίων κεφαλαίων ύψους 460 εκατ. ευρώ. 

Με την εξαγορά η ΔΕΗ εισέρχεται σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές των Βαλκανίων και επιτυγχάνει σημαντική μεγέθυνση των μεγεθών της καθώς 

  1. Αγοράζει πάνω από 130.000 χλμ. δικτύου διανομής.
  2. Διπλασιάζει την ισχύ της σε ΑΠΕ
  3. Αποκτά επιπλέον 3,2 εκατομμύρια νέους πελάτες.

Πιο αναλυτικά, η ΔΕΗ με την εξαγορά του 100% της Enel Romania, την οποία ο επικεφαλής της εταιρείας, Γ. Στάσσης, γνωρίζει καλά από τη θητεία του στη θυγατρική της ιταλικής Enel, εξαγοράζει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τρεις από τις συνολικά οκτώ εταιρείες διανομής της Ρουμανίας 

  1. E  -Distribute Muntenia Sud, που ηλεκτροδοτεί την περιοχή Muntenia συμπεριλαμβανομένου και του Βουκουρεστίου,
  2. E – Distribute Banat με δίκτυα διανομής στην ομώνυμη περιοχή όπου βρίσκεται η βιομηχανική ζώνη της χώρας, 
  3. E – Distribute Dobrogea, διανέμει ρεύμα στην ομώνυμη τουριστική περιοχή). 

Συνολικά αποκτά τη διαχείριση ενός δικτύου διανομής πάνω από 130.000 χλμ., που διανέμει περίπου 16 TWh.

Σημαντικά έργα ΑΠΕ: 

  • 534MW ΑΠΕ εν λειτουργία: 8 αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 499MW και 4 φωτοβολταϊκά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 36 MW, 
  • 5,4GW έργα σε ανάπτυξη: αποκτά και μια δεξαμενή έργων  περίπου 5,4 GW σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, εκ των οποίων 2,3 GW αφορούν σε αιολικά και 3,1 GW σε φωτοβολταϊκά.

Ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο πελατών σε εμπορία – προμήθεια:

  • Τις δύο εταιρείες προμήθειας Enel Energie Muntenia και Enel Energie, με 3,2 εκατ. πελάτες και πωλήσεις 11 TWh.
  • Την Enel-X, εταιρεία υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, όπως η ανάπτυξη δικτύου ηλεκτροκίνησης, υπηρεσίες συντήρησης και επισκευών και ενεργειακές λύσεις, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΗ έχει ως εξής:

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (“Δ.Ε.Η.”) ανακοινώνει σήμερα ότι έχει συνάψει δεσμευτική συμφωνία με την Enel S.p.A. (“Enel”) για την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Enel και τις θυγατρικές αυτής στη Ρουμανία έναντι συνολικού αντιτίμου ύψους €1.260 εκατομμυρίων περίπου (η “Εξαγορά”) (βάσει της συνολικής αξίας της επιχείρησης που ανέρχεται σε €1.900 εκατομμύρια περίπου). Το συνολικό αντίτιμο υπόκειται σε συνήθεις αναπροσαρμογές και περιλαμβάνει έναν μηχανισμό κερδών στο πλαίσιο μιας πιθανής επιπρόσθετης πληρωμής με βάση μια μελλοντική αύξηση της αξίας των δραστηριοτήτων της εμπορίας.

Η ολοκλήρωση της Εξαγοράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2023 και θα υπόκειται σε ορισμένες προϋποθέσεις (conditions precedent) συνήθεις σε τέτοιου είδους συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων της έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού.

Η Εξαγορά αποτελεί ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της Δ.Ε.Η., με την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (τόσο έργων σε λειτουργία όσο και έργων σε διαδικασία ωρίμανσης), και δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας που κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά. Η Εξαγορά αποτελεί επίσης την πρώτη σημαντική επέκταση της Δ.Ε.Η. στο εξωτερικό.

Η Δ.Ε.Η. προτίθεται να χρηματοδοτήσει την Εξαγορά μέσω συνδυασμού δανείων και ιδίων κεφαλαίων στον ισολογισμό της, εκ των οποίων €800 εκατομμύρια θα προέλθουν από ήδη εξασφαλισμένη δανειακή χρηματοδότηση διαθέσιμη με τη μορφή δανείου ύψους €485 εκατ. και διάρκειας 5 ετών από Ελληνικές τράπεζες, καθώς και δανείου-γέφυρας (bridge facility) ύψους €315 εκατ. από διεθνείς τράπεζες.

Η Citigroup Global Markets Europe AG, η Goldman Sachs Bank Europe SE και η HSBC Continental Europe ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και η Milbank LLP ως νομικός σύμβουλος της Δ.Ε.Η. στο πλαίσιο της Εξαγοράς.

Ο κ. Γεώργιος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δ.Ε.Η., δήλωσε: “Η εξαγορά αυτή είναι απολύτως συνεπής με όσα είχαμε παρουσιάσει τον Νοέμβριο του 2021 στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου μας, το οποίο προέβλεπε τη διεθνή επέκτασή μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και συνεπώς οι δραστηριότητες της Enel στη Ρουμανία αποτελούν την ιδανική επιλογή τόσο από γεωγραφική όσο και από επιχειρηματική άποψη. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουμε μια καθετοποιημένη εταιρεία ενέργειας με ελκυστική αποτίμηση, δρομολογώντας τη μετατροπή της Δ.Ε.Η. σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η σημαντική εξέλιξη θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Δ.Ε.Η. τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο, με όφελος για τους πελάτες μας και με απώτερο αποτέλεσμα τη δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μας.”

Η Δ.Ε.Η. θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 στις 18:00 (Ώρα Κεντρικής Ευρώπης) / 19:00 (Ώρα Ελλάδος) προκειμένου να συζητήσει με θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές τη συμφωνία εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία. Η σχετική παρουσίαση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Η., στην ενότητα “Επενδυτικές Σχέσεις”.

Η Δ.Ε.Η. είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα εξυπηρετώντας περίπου 5,7 εκατομμύρια τελικούς καταναλωτές. Επιπλέον, η Δ.Ε.Η. κατέχει το 51% των μετοχών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε., που είναι ο αποκλειστικός κύριος και διαχειριστής του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Για περισσότερα από 70 χρόνια, η Δ.Ε.Η. παραμένει στο προσκήνιο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας και αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας εξηλεκτρισμού όλης της χώρας. Η Δ.Ε.Η. είναι εισηγμένη εταιρεία και οι μετοχές της αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με χρηματιστηριακή αξία ύψους €3 δισεκατομμυρίων περίπου στις 8 Μαρτίου 2023.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης