Η πρόσφατη ανάκαμψη του δολαρίου θα συνεχιστεί, εκτίμα η Goldman Sachs σε νέο της report. Όπως σημειώνει, αν και οι τυφώνες Harvey, Irma και Maria πιθανότατα να επηρεάσουν κάποια οικονομικά στοιχεία, η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία, με την ανάπτυξη να κινείται στο 3% το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αμερικάνικης τράπεζας.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, ο πληθωρισμός αναμένεται να ανακάμψει τους επόμενους μήνες και οι ανησυχίες των επενδυτών για τις επιπτώσεις στις τιμές των προϊόντων είναι υπερβολικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η αγορά αν και δίνει αρκετά υψηλές πιθανότητες στο ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια ξανά το Δεκέμβριο (65% με 70%), ωστόσο δεν έχει αποτιμήσει ακόμη την πιθανότητας νέων αυξήσεων των επιτοκίων κατά 25 μ.β για το σύνολο του 2018.

Αυτή είναι μία πολύ συντηρητική πρόβλεψη από την πλευρά της αγοράς αυτή τη στιγμή, ειδικά μετά την ενίσχυση των προσδοκιών γύρω από την φορολογική μεταρρύθμιση. Όλα τα παραπάνω αναμένεται να στηρίξουν το δολάριο, όπως σημειώνει η GS.

Tα θετικά για το δολάριο έρχονται την στιγμή που ορισμένοι οδηγοί της ανατίμησης του ευρώ αντιστρέφονται και έτσι η Goldman τονίζει ότι η τάση για την ισοτιμία ευρώ δολαρίου είναι αρνητική για το βραχυπρόθεσμο διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτον, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές έχουν υποαποδώσει τους τελευταίους μήνες. Το μοντέλο τοποθετήσεων στις μετοχές της GS στέλνει εδώ και καιρό ουδέτεραή short σήματα για το ευρώ.

Δεύτερον, η αισιοδοξία γύρω από το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο – η οποία είχε ανέβει υπερβολικά μετά τις γαλλικές εκλογές – φαίνεται να υποχωρεί.

Οι εκλογές στη Γερμανία πιθανόν να οδηγήσουν σε ένα συνασπισμό της Τζαμάικας ο οποίος έχει μειώσει τις ελπίδες για μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης της ΕΕ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που υποστηρίζουν ο Εμανουέλ Μακρόν και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ 

Με το πολιτικό ρίσκο να επιστρέφει, οι αγορές ενδέχεται να αρχίσουν να επικεντρώνονται λίγο περισσότερο στην πρόσφατη αναταραχή στην Καταλονία, στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας στην Αυστρία και στις ιταλικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο του επόμενου έτους.

Τρίτον, η υποτονική πορεία του πληθωρισμού σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα έχει ένα πιο ήπιο χρονοδιάγραμμα για το tapering, συνεχίζοντας τις αγορές ομολόγων μέχρι το 2018.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,15 έναντι του δολαρίου έως το τέλος του έτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης