Η εβδομάδα οδεύει προς το τέλος της και δύο σημαντικά γεγονότα έχουν ολοκληρωθεί. Πρόκειται για το LTRO της ΕΚΤ και την ομιλία του Bernanke, ο οποίος ανέλυσε τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Το αποτέλεσμα στην αγορά νομισμάτων είναι μικτό, με το δολάριο να βρίσκει στήριξη έναντι του ευρώ και του γιεν, αλλά την ίδια ώρα σημειώνει απώλειες έναντι των νομισμάτων υψηλών αποδόσεων.

Αυτή η αντίδραση έχει προκαλέσει μια έκπληξη ιδιαίτερα με τις πιέσεις που δέχεται το δολάριο έναντι των νομισμάτων υψηλών αποδόσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ υπήρξαν κάποια θετικά στοιχεία από το LTRO, η πράξη από μόνη της δείχνει μια οικονομία η οποία αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα, που θα χρειαστεί αρκετή δουλειά για να επιλυθεί, πριν δούμε μια αξιοσημείωτη ανάπτυξη. Ενώ η πτώση του ευρώ δείχνει να είναι ευθυγραμμισμένη με όσα προαναφέραμε, τα υπόλοιπα νομίσματα δείχνουν να μην έχουν ανταποκριθεί στο αυξημένο ρίσκο μετάδοσης της κρίσης χρέους.

Οι αναλυτές πιστεύουν, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, ότι η εκτίμηση του οίκου S&P για το δεύτερο LTRO, ότι «η ΕΚΤ δεν κατάφερε να επιλύσει δομικά προβλήματα του τραπεζικού κλάδου», είναι έγκυρη. Αυτό συνιστά έναν σημαντικό θεμελιώδη κίνδυνο που δεν μπορεί να παράσχει στήριξη στη διάθεση για ρίσκο ή για να το πούμε διαφορετικά, τα νομίσματα υψηλών αποδόσεων είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα.

Όσον αφορά στο δεύτερο σημαντικότερο γεγονός της εβδομάδας, οι εκτιμήσεις του Bernanke για την αμερικανική οικονομία ήταν κάθε άλλο παρά υποστηρικτικές της διάθεσης για ρίσκο. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και μέχρι και σήμερα, οι επενδυτές χρησιμοποιούσαν τις εκτιμήσεις της Fed για την αμερικανική οικονομία, προκειμένου να αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές, όντας σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και υπήρξε μια αναφορά σχετικά με το πρόβλημα που μπορούν να δημιουργήσουν τα χαμηλά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι επενδυτές αγνόησαν αυτή την αναφορά και εστίασαν μόνο στο γεγονός ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αν και αυτό είναι κατανοητό, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η επένδυση στις μετοχές πρέπει να έχει πάντοτε ένα κίνητρο και αυτό δεν είναι πάντα η αξία που έχουν.

Κατά την ομιλία του, ο Bernanke υιοθέτησε έναν τόνο ο οποίος ήταν πολύ λιγότερο χαλαρός από αυτόν που περίμεναν οι αγορές. Αρχικά, ο επικεφαλής της Fed δεν έκανε καμία αναφορά σε έναν νέο γύρο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας. Στη συνέχεια υπενθύμισε στους επενδυτές τι ακριβώς σημαίνει η φράση «χαμηλά επιτόκια» που αναφέρει συχνά στις τελευταίες ομιλίες του.

Στην πραγματικότητα, αυτό αποτελεί αρνητικό γεγονός, καθώς υπάρχει έμμεση αναφορά σε μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα των εκτιμήσεων, αφού η αμερικανική οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης. Αυτό δυνητικά θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για τους επενδυτές, αφού η διάθεση για ρίσκο σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων είναι λιγότερη.

Συνολικά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας αυτά τα δύο γεγονότα, συνεχίζουμε να διατηρούμε μια απαισιόδοξη προοπτική για τις μετοχές και τα commodity currencies (δολάρια Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Καναδά). Εκτιμούμε ότι το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό και αναμένουμε να υποαποδώσουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Όμως, για την ώρα, δεν υπάρχει κάποια επιβεβαίωση από τα γραφήματα για κάτι τέτοιο. Αλλά με τις μετοχές κοντά στα υψηλά του 2007 και τα commodity currencies σε επίσης υψηλά επίπεδα, αναρωτιέμαι πόσο υψηλότερα μπορούν να κινηθούν, πριν το σενάριο των αναλυτών επιβεβαιωθεί.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης