Το ευρώ υποχώρησε χθες έναντι όλων των βασικών νομισμάτων, εκτός του ελβετικού φράγκου. Στο μέτωπο των ανακοινώσεων, ο σύνθετος δείκτης PMI Απριλίου στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 46,5 μονάδες, εντός των προσδοκιών της αγοράς. Η μέτρηση κάτω του 50,0 υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας και επομένως συνιστά λόγο ανησυχίας. Παρ’ όλα αυτά, οι traders επικεντρώθηκαν στον αντίστοιχο δείκτη μεταποίησης στη Γερμανία, ο οποίος υποχώρησε – απρόσμενα – στις 47,9 μονάδες.

Η Ευρωζώνη είναι μια οικονομία δύο ταχυτήτων και η Γερμανία αντιπροσωπεύει τον «πυρήνα» και η απόδοση της οικονομίας της, όπως πιστεύουν πολλοί, είναι αυτή που κράτησε σε ισχύ τα δημοσιονομικά μέτρα και τη συγκεκριμένη στάση της ΕΚΤ. Αν, επομένως, η Γερμανία βρεθεί υπό πίεση, πολλοί (όπως ο Bill Gross της Pimco) πιστεύουν ότι η Κεντρική Τράπεζα τελικά θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάτι τέτοιο είναι περισσότερο πιθανό από ένα πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, αν και είναι απίθανο να αντιμετωπίσει τα υφιστάμενα προβλήματα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η άλλη εξέλιξη που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η εκτίμηση της Τράπεζας της Ισπανίας για το ΑΕΠ α’ τριμήνου. Μια πτώση της τάξεως του 2,0% είναι πολύ χειρότερη από την αναμενόμενη. Τα επίσημα στοιχεία αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Το γιεν χάνει έδαφος, με την αγορά να ελπίζει σε νέα μέτρα από την Τράπεζα της Ιαπωνίας

Η προσπάθεια του γιεν να ανακτήσει το χαμένο έδαφος το πρώτο μισό της χθεσινής συνεδρίασης τελικά απέβη άκαρπη. Οι κυριότεροι λόγοι ήταν μια σταθερή διάθεση ρίσκου, με τις μετοχές να ενισχύονται σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς και η δέσμευση της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα το γιεν.

Όπως ακριβώς και ο χρυσός αντιμετώπισε έντονο ενδιαφέρον κάτω από τα $1.525, έτσι και η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γιεν θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές εντολές ικανές να δώσουν μια δυναμική ώθηση. Αναμένουμε την απόφαση επιτοκίων της BoJ εντός της εβδομάδας, τη στιγμή που τόσο ο ΟΟΣΑ όσο και η Standard & Poor’s προειδοποίησαν ότι η Ιαπωνία διογκώνει τα επίπεδα χρέους της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης