Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν κάθε μήνα και μέχρι το τέλος του 2014 εκατομμύρια φορολογούμενοι, με τα… ραβασάκια της Εφορίας να συσσωρεύονται στα γραφεία, στα γραμματοκιβώτια και στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρχή έχει ήδη γίνει, καθώς την Πέμπτη 31 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος, η οποία αφορά 2,493 εκατ. φορολογούμενους. Σε περίπτωση μη πληρωμής της, αρχίζουν να τρέχουν οι τόκοι και να αιωρείται η απειλή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων για τους οφειλέτες. Η φοροεπιδρομή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την έκτακτη εισφορά, το τέλος επιτηδεύματος, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης και τον ΕΝΦΙΑ, ενώ το κερασάκι στην τούρτα έρχεται τον Δεκέμβριο, με τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.

Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά πως στο τέλος του συγκεκριμένου φορολογικού γολγοθά θα έχουν μπει στα κρατικά ταμεία 7,928 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο των φορολογικών υποχρεώσεων έως τον Δεκέμβριο.

Εν αρχή ην… ο φόρος εισοδήματος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ούτε λίγο ούτε πολύ, η πρώτη δόση των εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος ανέρχεται περί τα 1,25 δισ. ευρώ, ενώ ο μέσος φόρος σε όσους έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό είναι 1.503 ευρώ. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, η προθεσμία για την καταβολή της λήγει την προσεχή Πέμπτη.

Μια ημέρα αργότερα, την Παρασκευή, στο… παιχνίδι μπαίνει ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος κάνει πρεμιέρα αντικαθιστώντας μεταξύ άλλων το χαράτσι της ΔΕΗ. Με 1,5 μήνα καθυστέρηση, τα… μπιλιετάκια της Εφορίας θα αρχίσουν να ανεβαίνουν σταδιακά στο TAXISnet από την 1η Αυγούστου. Περισσότεροι από 6 εκατ. φορολογούμενοι θα λάβουν μέσω e-mail ενημερωτικό μήνυμα ότι εκδόθηκε το εκκαθαριστικό τους και πως θα πρέπει να το αναζητήσουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής του Ε9, προκειμένου να αρχίσουν να πληρώνουν τον φόρο σε πέντε δόσεις έως το τέλος του 2014.

Στα 2,65 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το προσδοκώμενο όφελος από τον ΕΝΦΙΑ για τα κρατικά ταμεία. Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις 29 Αυγούστου, μαζί με τον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος αφορά όσους διαθέτουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ.

Από το τέλος του Ιουλίου αρχίζουν να τρέχουν τρεις διμηνιαίες δόσεις για:

  • φόρο εισοδήματος
  • έκτακτη εισφορά
  • τέλος επιτηδεύματος και
  • φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης αφορά όσους έχουν στην κατοχή τους ΙΧ άνω των 1.929 κ.ε., πισίνες ή αεροσκάφη.

Η… λυπητερή σε αριθμούς:

Τον Δεκέμβριο εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να βάλουν εκ νέου το χέρι στην τσέπη για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, φθάνοντας έτσι στην κορυφή του φορολογικού γολγοθά. Το ΥΠΟΙΚ θεωρεί πως θα καταφέρει να εισπράξει περίπου 1,53 δισ. ευρώ, ωστόσο παραμένει θολό το τοπίο αναφορικά με το τελικό ύψος των χρημάτων που θα μπουν στον κρατικό κορβανά, καθώς αρκετοί περιμένουν με τις πινακίδες στα χέρια προκειμένου να τις καταθέσουν.

Κι όλα αυτά ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές συνεχίζουν να αυξάνονται επικίνδυνα, φθάνοντας τα 67,25 δισ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης