Την ικανοποίησή του για τα θετικά σχόλια που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της Τρόικα σε ότι αφορά τις επιδόσεις της Ελλάδας εξέφρασε σε δηλώσεις του ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε πάντως ιδιαίτερα στην ανάγκη η πρόοδος της Ελλάδας να γίνει κτήμα όλων των χωρών του ευρώ, καθώς όπως είπε, στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν κράτη που θεωρούν, λανθασμένα, ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί. Αναφερόμενος στα μέτρα που προωθούνται για την περίοδο 2013-14 τόνισε ότι το 84% εξ αυτών αφορά στη μείωση των δαπανών και το 16% σε αύξηση των εσόδων. Σημείωσε επίσης ότι οι πρωτογενείς δαπάνες είναι οι χαμηλότερες στην ευρωζώνη και ανέρχονται στο 40% του ΑΕΠ. Ο υπουργός οικονομικών είπε ακόμη ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην καταβολή των δόσεων προς την Ελλάδα, ζήτησε από τους εταίρους να καταβληθούν 36,5 δισ. ευρώ που αφορούν τα 31, 5 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης αλλά και τα 5 δισ. που προβλεπόταν το Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ακόμη υπερβολικές της απαιτήσεις της Τρόικα για εμπροσθοβαρή κατανομή των μέτρων κατά 70% για το 2013, που αναιρούν, όπως υποστήριξε, τα οφέλη από την επιμήκυνση, η οποία “βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων”.

Τόνισε, ωστόσο, ότι το χρηματοδοτικό κενό από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να ανέλθει σε 12 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν όπως είπε να καλυφθούν με “τεχνικές λύσεις” χωρίς δηλαδή πρόσθετη χρηματοδότηση από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Με μικρό καλάθι στο Eurogroup ο Στουρνάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης