Νέα πτώση κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ευρωζώνη, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Κομισιόν υποχώρησε στις 99,9 μονάδες, έναντι 100,6 τον Αύγουστο και 102,1 τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) τον Σεπτέμβριο μειώθηκε τόσο στη ζώνη του ευρώ (κατά 0,7 μονάδες στο 99,9) όσο και στην Ε.Ε. (κατά 1 μονάδα στις 103,6 μονάδες). Στην Ελλάδα, υποχώρησε στις 99,3 μονάδες τον τρέχοντα μήνα, από 102 μονάδες τον Αύγουστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σχετική ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει το γεγονός ότι ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ελαφρά χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 100 μονάδων.

Η Ε.Ε. αναφέρει πως οι χαμηλότερες προσδοκίες για την πορεία του λιανικού εμπορίου στη ζώνη του ευρώ και η επιδείνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από τα θετικά σήματα από τον τομέα των κατασκευών, την ίδια στιγμή που οι προσδοκίες για τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με τον Αύγουστο.

Ειδικά για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ευρωζώνη η έρευνα καταδεικνύει πτώση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα λόγω της αυξημένης απαισιοδοξίας για την πορεία της ανεργίας και τη μελλοντική γενική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και των εθνικών οικονομιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χ.Λ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης