Ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ συνέχισε να μειώνεται στο πρώτο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Περίπου 251.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2019, δηλαδή κατεγράφη μείωση κατά 4,2% συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και κατά 16,6% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πιθανότητα να λάβετε πλαστό τραπεζογραμμάτιο είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρή, καθώς ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, ο οποίος, μετά την πρώτη εισαγωγή τους, αυξάνεται σταθερά με ρυθμό ταχύτερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, προσθέτοντας: «Το 2018 ο αριθμός και η αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία αυξήθηκαν κατά περίπου 5,6% και 5,2% αντίστοιχα. Σήμερα βρίσκονται σε κυκλοφορία περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια ευρώ με συνολική αξία περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ».

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί σε περισσότερο από το 80% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων. Τα περισσότερα πλαστά τραπεζογραμμάτια (97,2%) εντοπίστηκαν στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Τα υπόλοιπα εντοπίστηκαν σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. εκτός ζώνης ευρώ (2,1%) και σε άλλα μέρη του κόσμου (0,7%).

«Από τότε που εκδόθηκε η πρώτη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ, το Ευρωσύστημα -δηλ. η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι 19 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ- ενθαρρύνει τους πολίτες να ελέγχουν προσεκτικά τα τραπεζογραμμάτια που λαμβάνουν. Μπορείτε να ελέγχετε τη γνησιότητα των τραπεζογραμματίων σας με την απλή μέθοδο των τριών ελέγχων» αναφέρει η ΕΚΤ, προσθέτοντας: «Εάν υποπτεύεστε ότι έχετε λάβει πλαστό τραπεζογραμμάτιο, θα πρέπει να το συγκρίνετε απευθείας με ένα τραπεζογραμμάτιο το οποίο είναι αποδεδειγμένα γνήσιο. Εφόσον οι υποψίες σας αποδειχθούν βάσιμες, θα πρέπει να ειδοποιήσετε την αστυνομία ή -σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο- την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα ή την εμπορική τράπεζά σας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης