Εξετάζεται η φοροαπαλλαγή ομολογιούχων που «κουρεύτηκαν»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012, 10:35
Εξετάζεται η φοροαπαλλαγή ομολογιούχων που «κουρεύτηκαν»
Μέχρι και δέκα χρόνια ενδέχεται να έχουν τη δυνατότητα να μην πληρώνουν φόρους οι κάτοχοι ομολόγων που «κουρεύτηκαν», σύμφωνα με νόμο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών. Στόχος να μπορέσουν να συμψηφίσουν τη ζημία τους από το PSI με τον φόρο εισοδήματος.

Παρά τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως δεν επιτρέπεται να εξαιρεθούν οι σχεδόν 10.000 μικρο-ομολογιούχοι (που κατέχουν ομόλογα αξίας έως 100.000 ευρώ), θεωρείται πως υπάρχουν τρόποι να καλυφθεί, με μελλοντικές φοροελαφρύνσεις, το εισόδημα που έχασαν.

Για τον σκοπό αυτό θα απαιτηθεί ο ανασχεδιασμός του εντύπου δήλωσης φόρου εισοδήματος Ε1, αλλά για του χρόνου, καθώς δεν υπάρχει χρόνος να γίνει κάτι τέτοιο από φέτος.

Αν και δημοσίως αποφεύγει κάθε δήλωση, προκειμένου να μην ανοίξει την… όρεξη για αποζημιώσεις στους ξένους ομολογιούχους, με την επιστροφή του στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών να εξετάσουν το θέμα της αποζημίωσης μέσω συμψηφισμού με τον φόρο εισοδήματος.

Η ζημία από το PSI θα μειώνει τον ετήσιο φόρο από το εισόδημα σε βάθος χρόνου μέχρι δέκα ετών.

Δεν αποκλείεται, πάντως, να υπάρξουν και άλλες προτάσεις για τη συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή, ώστε να ενταχθούν και άλλοι δικαιούχοι με ομόλογα μεγαλύτερης αξίας, δηλαδή πάνω από 100.000 ευρώ.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012, 10:40