Σαφείς προειδοποιήσεις προς το ΔΝΤ απηύθυνε την Τρίτη η πρόεδρος της Αργεντινής στη διάρκεια ομιλίας της ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα της δεν πρόκειται να καμφθεί από «καμία απειλή».

«Η χώρα μου δεν είναι μια ποδοσφαιρική ομάδα, είναι ένα κυρίαρχο έθνος που παίρνει αποφάσεις με κυρίαρχο τρόπο και δεν θα αφήσει να υποβληθεί σε καμία πίεση, και ακόμη περισσότερο σε καμία απειλή», εξήγησε η Cristina Kirchner, απευθυνόμενη στους ισχυρισμούς της επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, περί… «κόκκινης κάρτας» εφόσον ο προϋπολογισμός εκτροχιαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου, είναι η πιο σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση από τη δεκαετία του ’30», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, τη Δευτέρα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) τόνισε ότι το ταμείο θα βγάλει… «κόκκινη κάρτα» στην Αργεντινή στην περίπτωση που η χώρα δεν αντιμετωπίσει τα προβλήματα των στατιστικών της στοιχείων που την θέτουν ήδη στο στόχαστρο μιας διαδικασίας κυρώσεων από το Ταμείο.

Κατά την εκπνοή δυο εξάμηνων διοριών, το ΔΝΤ έδωσε την περασμένη Τρίτη τρεις επιπλέον μήνες στην Αργεντινή προκειμένου να διορθώσει τα μέτρα της για τον πληθωρισμό, για τον οποίο υπάρχει η υποψία ότι έχει υποτιμηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί σε μια διαδικασία μομφής που μπορεί να την οδηγήσει τελικά σε έναν αποκλεισμό από το ΔΝΤ. Το 2011, η Αργεντινή ανακοίνωσε επίσημα ποσοστό πληθωρισμού 9,5%, ωστόσο τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτιμούν ότι ανέρχεται σε 23%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης