Αναφορικά με την ανάπτυξη και την έξυπνη δημοσιονομική εξυγίανση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόνισε μεταξύ άλλων στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας: «Η ανάπτυξη ήταν πάντα και παραμένει στο επίκεντρο της ολοκληρωμένης απάντησης της Κομισιόν απέναντι στην κρίση. Αυτό ακριβώς είναι το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αλλά δεδομένου πως για να γίνουν αισθητά τα αποτελέσματα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να χρειαστεί χρόνο, έχουμε επίσης υποβάλει ιδέες για την τόνωση της ανάπτυξης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, παραδείγματος χάριν, η αποτελεσματικότερη χρησιμοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τη διευκόλυνση της πιστωτικής στενότητας των μικρών επιχειρήσεων. Εγώ θα προτείνω στα κράτη- μέλη να αναδιατάξουν τα διαρθρωτικά διαθέσιμα για την προώθηση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας ακόμη περισσότερο».

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε προς το παρόν να καταφύγουμε σε φορολογικά κίνητρα για την τόνωση της ανάπτυξης. Η τρέχουσα αστάθεια των οικονομιών μας πηγάζει από την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα κράτη- μέλη για τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών τους. Αυτός είναι ο λόγος που η έξυπνη δημοσιονομική εξυγίανση είναι καίριας σημασίας την αντιμετώπιση των κρίσεών μας, χωρίς να αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά μέσο για την επίτευξη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, τόνισε πως χρειάζεται ταυτόχρονα και δημοσιονομική εξυγίανση και ανάπτυξη. Το ένα προαπαιτεί την ύπαρξη του άλλου και για αυτό, χώρες που αντιμετωπίσουν προβλήματα «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

Τρόποι αντιμετώπισης της ανεργίας στους νέους

Όσον αφορά την ανεργία στους νέους, ο κ. Μπαρόζο, δήλωσε πως «δεν μπορούμε να δεχθούμε πως σχεδόν το ένα τέταρτο των νέων της Ευρώπης είναι άνεργοι! Θα προτείνω τη δημιουργία “ομάδων δράσεων” που θα δρουν σε συντονισμό με την Κομισιόν, τα κράτη- μέλη και τους αντίστοιχους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, ώστε να καταλήξουμε σε στοχευμένα σχέδια μέχρι τον Απρίλιο, που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Επιθυμώ, επίσης, τα κράτη- μέλη να δεσμευθούν πάνω σε ένα σύμφωνο “Νεολαία σε δράση” , που θα εξασφαλίζει ότι όλοι οι νέοι μας, είτε θα βρίσκουν δουλειά, είτε θα εκπαιδεύονται σε ανώτατο επίπεδο, είτε θα καταρτίζονται σε ανώτερο επίπεδο, μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών από τότε που θα αποφοιτήσουν από το σχολείο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης