Του Κώστα Ιερίδη

Σχεδόν έτοιμο είναι το λογισμικό που θα επιτρέπει στους ειδικούς ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να προχωρούν σε ελέγχους και διασταυρώσεις των περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων, ώστε να εξακριβωθεί εάν έχει υπάρξει αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

Οι τράπεζες που θα δεχθούν σχετικό αίτημα από τους πιστοποιημένους ελεγκτές θα πρέπει μέσα σε 24 ώρες να δώσουν αναλυτικά όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου​ για όσο χρονικό διάστημα τους ζητηθείΤο περιβόητο… καταθεσιολόγιο έχει πολλάκις εξαγγελθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του «μαύρου» χρήματος. Αρχικά, ήταν προγραμματισμένο να ενεργοποιηθεί πριν από έναν χρόνο, μετά δηλαδή τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, αλλά, εν τέλει, εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ το προσεχές χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πάντως, με το «καταθεσιολόγιο» οι έλεγχοι θα γίνουν ευκολότεροι και πιο ουσιαστικοί, επειδή οι τράπεζες που θα δεχθούν σχετικό αίτημα από τους πιστοποιημένους ελεγκτές θα πρέπει μέσα σε 24 ώρες να δώσουν αναλυτικά όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου για όσο χρονικό διάστημα τους ζητηθεί -ίσως και σε βάθος δεκαετίας.

Πώς θα λειτουργεί

Βασικό συστατικό του «καταθεσιολογίου» είναι η ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει τις κινήσεις (καταθέσεις, αναλήψεις) των τραπεζικών λογαριασμών όπως και τα δηλωθέντα εισοδήματα περίπου 1,2 εκατ. φορολογουμένων. Ποιοι θα είναι αυτοί οι φορολογούμενοι;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περιβόητο… καταθεσιολόγιο έχει πολλάκις εξαγγελθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του «μαύρου» χρήματος​α) Καταθέτες μεγάλων ποσών που περιλαμβάνονται σε 65 CD που έχει στην κατοχή του το ΥΠΟΙΚ. Σε αυτά υπάρχουν τα στοιχεία φυσικών προσώπων που διαθέτουν ή διέθεταν από την 1η Ιανουαρίου 2000 έως τις 8/6/2012 τραπεζικούς λογαριασμούς (όχι όψεως) μέσω των οποίων είχαν γίνει, σε χρονικό διάστημα ενός έτους, συναλλαγές αξίας μεγαλύτερης από 300.000 ευρώ ή είχαν αποσταλεί εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ.
β) Πρόσωπα που βρίσκονται σε λίστες όπως Λαγκάρντ ή Μπόγιαρνς, με τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών τους να αφορούν στην περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2002 (οπότε εισήχθη η Ελλάδα στην Ευρωζώνη) μέχρι σήμερα.

Σε περίπτωση που από τους ελέγχους προκύψει θετική διαφορά μεταξύ των καθαρών αυξήσεων στις καταθέσεις και του εισοδήματος που έχει δηλωθεί, τότε αυτή η διαφορά θεωρείται αποτέλεσμα φορολογικού ελέγχου. Στο πλαίσιο αυτό, οι φορολογούμενοι θα καλούνται να δικαιολογήσουν τα χρήματα, αν δηλαδή προέρχονται από εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί ή απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία ή αν πρόκειται για λάθος που μπορεί να διορθωθεί.

Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογουμένους να ενταχθούν σε ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτου εισοδήματος και να απαλλαγούν από τον φορολογικό έλεγχο και ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή καταβάλλοντας φόρο που θα υπολογίζεται με βάση την κλίμακα που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκε το αδήλωτο εισόδημα.

Διαβάστε επίσης: «Εισβολή» ΣΔΟΕ στις τραπεζικές καταθέσεις που προέρχονται από πώληση ακινήτων

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης