Ο καναδικός οίκος DBRS επιβεβαίωσε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο “CCC” διατηρώντας το outlook αρνητικό.

Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, αυτή η επιβεβαίωση ακολουθεί την υποβάθμιση της Ελλάδας από το “B”, στην οποία είχε προβεί στις 15 Μαΐου. Η τότε υποβάθμιση είχε αποδοθεί στην οξεία κρίση ρευστότητας και την απουσία συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της για ένα βιώσιμο πρόγραμμα προσαρμογής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χωρίς πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου και  εν τη απουσία μιας συμφωνίας, οι πηγές χρηματοδότησης φαίνονταν να είναι ανεπαρκής για να καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης, αναφέρει η DBRS.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, από την υποβάθμιση της 15ης Μαΐου έως σήμερα, μια συμφωνία στήριξης παραμένει μακριά, η κρίση ρευστότητας έχει ενταθεί και η Ελλάδα έχει «πακετάρει» τις αποπληρωμές δανείων της προς το ΔΝΤ για τα τέλη του Ιουνίου. Οι εκροές καταθέσεων έχουν συνεχιστεί, η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εγχώριους προμηθευτές έχει αυξηθεί, και έχουν υπάρξει αρνητικές αλυσιδωτές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και τη δημοσιονομική θέση.

Το αρνητικό outlook αντανακλά την αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας, τον κίνδυνο μίας αθέτησης πληρωμών στους επίσημους πιστωτές και τις επιπτώσεις ενός τέτοιου γεγονότος στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τον δανεισμό της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει η DBRS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης