Συντονισμένες κινήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη.

Συγκεκριμένα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στη ΔΕΗ να μην αποδώσει άμεσα στο Δημόσιο μέρος των εισπράξεων από το τέλος ακινήτων. Το ποσό που θα παρακρατηθεί από την Επιχείρηση ανέρχεται σε 255 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 205 εκατ. είναι οι εισπράξεις του τέλους ακινήτων για τον Μάρτιο και τα 50 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, με στόχο να αντιμετωπιστεί το ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ, η οποία έχει κάνει άτυπη στάση πληρωμών των προμηθευτών της από την αρχή του έτους, το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην καταβολή επιστροφής φόρου προς τη ΔΕΗ για το 2011, ύψους 130 εκατ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό η ΔΕΗ θα κληθεί να καταβάλει τα 70 εκατ. στον διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας ΛΑΓΗΕ και στη θυγατρική της που έχει την ευθύνη του δικτύου μεταφοράς, ΑΔΜΗΕ. Το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή περίπου 60 εκατ. ευρώ, θα διατεθεί για την αποπληρωμή οφειλών της ΔΕΗ προς τους προμηθευτές της.

Επίσης, συμφωνήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα στον συμψηφισμό οφειλών της ΔΕΗ από φόρους με άλλα ποσά που της οφείλονται από το Δημόσιο για την κατανάλωση ρεύματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την άμεση καταβολή προς τη ΔΕΗ 150 εκατ. ευρώ για έργα που έχουν ήδη εκτελεστεί, ενώ σε δεύτερη φάση η ΕΤΕπ θα καταβάλει επιπλέον 280 εκατ. με τη μορφή δανείου για τη χρηματοδότηση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τέλος, πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαιώνουν ότι βρίσκονται σε τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προκειμένου να επιτραπεί η χορήγηση δανείου ύψους 350 εκατ. ευρώ προς τον ΛΑΓΗΕ για την αποκατάσταση της ρευστότητας του συνόλου της ενεργειακής αγοράς.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα δώσουν το «πράσινο φως», εφόσον πειστούν ότι το πρόβλημα της αγοράς είναι ταμειακό και όχι διαρθρωτικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης