Κάποτε κουνούσε αυστηρά το δάχτυλο στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η έξοδός της από το ευρώ δεν θα ζημίωνε τη ζώνη του ευρώ.

Τώρα ωστόσο η Ολλανδία που ανήκει στην ελίτ των χωρών με την ανώτατη αξιολόγηση, αντιμετωπίζει αυτά ακριβώς που κατηγορούσε, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο CNBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικά, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte, δήλωνε πως η ευρωζώνη θα μπορούσε να «αντέξει» μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, λίγους μήνες αφότου είχε προτείνει όσα κράτη-μέλη δεν μπορούν να φέρουν το έλλειμμά τους κάτω του ορίου 3% που έχει θέσει η ΕΕ, να υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη.

Τώρα όμως η κατάσταση άλλαξε άρδην: η κυβέρνηση συνασπισμού πολλών κομμάτων της Ολλανδίας, σχεδόν κατέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα σε μια συζήτηση σχετικά με τις περικοπές που είναι αναγκαίες για τον προϋπολογισμό, ώστε το έλλειμμα της χώρας να έλθει στο 3% από το 4,7% του 2011.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για να μπορέσει να διατηρήσει την περίφημη κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ και να μην μπει στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης, πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα ύψους 5-10 δισ. ευρώ, μέσω περικοπών στην υγεία και στις φοροαπαλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα, έχουν φέρει τους κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες και τα φιλελεύθερα κόμμα, ενάντια στο PVV που είναι κατά των μεταναστών και του Κόμματος της Ελευθερίας, του Geert Wilders.

Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Rutte έχει τη στήριξη του PVV, αλλά οι διαφορές τους είναι δύσκολο να παραβλεφθούν, καθώς ο Wilders φέρεται να έχει ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ενώ αντιδρά στα προς επιβολή μέτρα, και ο συνασπισμός του Rutte χρειάζεται τη στήριξη του PVV στην Βουλή.

«Καθώς η χώρα με ΑΑΑ βρίσκεται τώρα μεταξύ των αμαρτωλών της ευρωζώνης, η Ολλανδία πρέπει να βάλει τα δημοσιονομικά της σε τάξη άμεσα εάν θέλει να αποφύγει να κατηγορηθεί για την απουσία δημοσιονομικής πειθαρχίας, για την οποία η ίδια κατηγορούσε τους άλλους», επισημαίνει το CNBC.

Η χώρα χρειάζεται να προχωρήσει σε περικοπές περισσότερων από 9 δις. ευρώ ώστε να φέρει το έλλειμμα στο 3%, σύμφωνα με ένα σχέδιο προϋπολογισμού που πρέπει να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 30 Απριλίου το αργότερο.

Σύμφωνα με τον Maarten Leen, επικεφαλής οικονομολόγο της ING, τα μέτρα θα είναι ένα ανακάτεμα σημαντικά χαμηλότερων δαπανών, υψηλότερων φόρων, ίσως και μια αύξηση του ΦΠΑ, ενώ προβλέπονται και πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, όπως μια περικοπή στα επιδόματα ανεργίας.

Επιπρόσθετα, γίνεται λόγος για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 66 από τα 65 χρόνια που ισχύει σήμερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης