Στο 4,5% του ΑΕΠ εκτιμά η Fitch Ratings το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ολλανδία αυτό το έτος, ενώ κάνει λόγο για μεγάλους κινδύνους όσον αφορά τον επίσημο στόχο του 3% για το επόμενο έτος μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα λιτότητας και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Σε ανάλυση της η Fitch σημειώνει ότι η αύξηση του πολιτικού κινδύνου αυτό το έτος αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι αν και το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 3% το 2012 αυτό δεν είναι κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την υφιστάμενη αξιολόγηση ΄AAA΄ της Ολλανδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμά ταυτόχρονα ότι υπάρχει μια πιθανότητα να περάσουν τις επόμενες ημέρες τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης με την υποστήριξη της αντιπολίτευσης, αλλά σημειώνει ότι αυτό το παράθυρο ευκαιρίας είναι μικρό. Προσθέτει ότι είναι πιθανές οι πρόωρες εκλογές για τον Σεπτέμβριο.

Το βασικό σενάριο της Fitch είναι ότι το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 3% το 2013, με το δημόσιο χρέος να σταθεροποιείται στη συνέχεια. Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα έχει αυξηθεί, ενώ οι κίνδυνοι από την κρίση στην Ευρωζώνη παραμένουν σημαντικοί όπως αναφέρει.

Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι το επίπεδο του δημόσιου χρέους, στο 65,2% του ΑΕΠ το 2011 είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες που αξιολογούνται με ΄AAA΄ όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Μ. Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες (όλες με χρέος πάνω από 80%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνει τέλος ότι τα ισχυρά οικονομικά της χώρας στηρίζουν την αξιολόγηση, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα έχει ιστορικό δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης