Εξανεμίζεται η αισιοδοξία γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό PSI μετά και την άκαμπτη στάση της ΕΚΤ, η οποία δεν προτίθεται να αναλάβει τις ζημίες από την κατοχή ελληνικών ομολόγων.

Εν τω μεταξύ, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι η επόμενη πράξη των διαπραγματεύσεων θα διαδραματιστεί στο Παρίσι, όπου συναντώνται σήμερα οι ιδιώτες πιστωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, παρεμβαίνει και το ΔΝΤ, με την επικεφαλής του Christine Lagarde να αξιώνει τη συμμετοχή του επίσημου δημόσιου τομέα στη διαπραγμάτευση, σε περίπτωση που το «κούρεμα» που θα υποστούν οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα είναι επαρκές να φτάσει τα επιθυμητά βιώσιμα επίπεδα το ελληνικό χρέος. Παρά τις πιέσεις που δέχεται η ΕΚΤ, αντιτίθεται σθεναρά στην όποια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχει, υπό το πρόσχημα ότι η απόκτηση των ομολόγων έγινε στο πλαίσιο άσκησης νομισματικής πολιτικής και θέλοντας να διασφαλίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς.

Υπό αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με το απογευματινό σχόλιο αγοράς της FXCM, τα νομίσματα ρίσκου και υψηλών αποδόσεων παραδίδονται σε ρευστοποιήσεις μετά και την έντονη ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών. Το ευρώ υποχώρησε κάτω από το 1,30 δολάριο και το δολάριο Αυστραλίας «έχασε» νωρίτερα το επίπεδο του 1,05 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο και αποκομίζει οφέλη σε σχέση με τους ανταγωνιστές του.

Έτσι, παρά τις προσδοκίες ότι η βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία θα «παρέτεινε» την ανοδική πορεία του ευρώ, δεν υπήρξε διαρκής θετική επιρροή λόγω του ευρύτερα αρνητικού κλίματος. Ειδικότερα, ο δείκτης Ifo ενισχύθηκε, πάνω από τις μέσες εκτιμήσεις, στις 108,3 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 107,3 μονάδες τον Δεκέμβρη σε υψηλά 5 μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία από το βρετανικό ΑΕΠ επιβεβαίωσαν ότι η βρετανική οικονομία βρίσκεται εγγύτερα στην ύφεση. Το ΑΕΠ δ’ τριμήνου υποχώρησε κατά 0,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, όταν είχε σημειώσει άνοδο 0,6%. Τα σχόλια της νομισματικής επιτροπής της Τράπεζας της Αγγλίας για τον πληθωρισμό, όπως διατυπώθηκαν στα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίου, ανοίγουν τον δρόμο για επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά τη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου. Παρ’ όλα αυτά, η κεντρική τράπεζα δείχνει να «τρενάρει» τις αποφάσεις της, περιμένοντας περισσότερες ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο του 2%.

Η στερλίνα, εν αναμονή των στοιχείων πληθωρισμού και των πρακτικών της BoE, υποχώρησε κοντά στο 1,5530 σε σχέση με το δολάριο, για να ανακάμψει αργότερα προς το 1,5600.

Ως προς το δολάριο, κρίσιμες αναμένονται οι σημερινές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της FOMC, με την ομοσπονδιακή τράπεζα να ανακοινώνει για πρώτη φορά προβλέψεις για τα επιτόκια. Σύμφωνα με τον αναλυτή του DailyFX, John Kicklighter, η σημερινή ανακοίνωση της FOMC θα μας δώσει τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε το χρονικό πλαίσιο ενός νέου προγράμματος στήριξης της αμερικανικής οικονομίας (QE3).

«Παρά τις προειδοποιήσεις (και του ΔΝΤ) για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, την πτώση της εταιρικής κερδοφορίας και την επιδείνωση της κατάστασης στην Ευρωζώνη, ο S&P 500 και άλλοι ευάλωτοι στο ρίσκο δείκτες έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό μπορεί να αντανακλά τις προσδοκίες της αγοράς. Αν πράγματι, ένα QE3 έχει αποτιμηθεί πλήρως από την αγορά και τεχνητά ανεβάζει αυτές τις κατηγορίες assets, η ενδεχόμενη απουσία επιβεβαίωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματική αντιστροφή του δολαρίου» επισημαίνει ο αναλυτής.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης