του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύγχυση έχουν προκαλέσει σε νοικοκυριά και επαγγελματίες τα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών για δημιουργία ενιαίας κλίμακας ΦΠΑ και παροχή bonus 3% με μειωμένο συντελεστή σε όσους πληρώνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Το εγχείρημα βρίσκεται αντιμέτωπο με πρακτικές δυσκολίες, καθώς είναι άγνωστο τι θα ισχύσει για μικρής αξίας συναλλαγέςΑυτό, όταν οι δανειστές έχουν ήδη σηκώσει «κόκκινη κάρτα» στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για μειωμένο φορολογικό συντελεστή για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, καθώς η πρακτική αυτή είναι αντίθετη με την κοινοτική νομοθεσία, ενώ θεωρείται ότι μεγαλώνει την «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει την αύξηση από το 13% στο 18% σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, κόμιστρα ταξί, αναψυκτικά, καφέ, χυμούς, κινηματογράφους, επισκευές και στο εμφιαλωμένο νερό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, από το 23% υποχωρούν στο 18% τα ακίνητα, καύσιμα, ρούχα-παπούτσια, λογαριασμοί τηλεφωνίας, τσιγάρα, αλκοόλ, έπιπλα-οικιακός εξοπλισμός, κομμωτήρια, δικηγόροι, λογιστές και κτηματομεσίτες. Διατηρείται, ακόμη, ο συντελεστής 6,5% που θα αυξάνεται σε 9,5% για συναλλαγές τοις μετρητοίς.

Δυσκολίες

Ωστόσο, το εγχείρημα βρίσκεται αντιμέτωπο με πρακτικές δυσκολίες, καθώς είναι άγνωστο τι θα ισχύσει για μικρής αξίας συναλλαγές, όπως και για δοσοληψίες ηλικιωμένων ατόμων που δεν είναι εξοικειωμένα με το πλαστικό χρήμα. Επίσης, η γενίκευση των συναλλαγών με κάρτες δεν μπορεί εύκολα να ισχύσει για τους τεχνικούς -υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι- που πραγματοποιούν επισκευές κατ’ οίκον, αφού δεν διαθέτουν το απαραίτητο τερματικό.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνεργοι και ισάριθμοι επιχειρηματίες που είναι στον Τειρεσία δεν μπορούν να αποκτήσουν πιστωτική κάρτα ή δεν διαθέτουν το απαιτούμενο εισόδημα για να λάβουν χρεωστική.

Πλήγμα για τον τουρισμό

Σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού, εάν αυξηθεί ο ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες από 6,5% σήμερα στο 15% με κάρτα ή 18% με μετρητά, τότε αυτό θα επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στον τουρισμό που θα πάψει να είναι ανταγωνιστικός. Σήμερα η Ελλάδα διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς στις γειτονικές χώρες ο ΦΠΑ είναι υψηλότερος. Στην Κύπρο είναι 9%, σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία 10% και στην Τουρκία 8%.

Γι’ αυτό, οι τουριστικοί παράγοντες προειδοποιούν με νέες απολύσεις και με μετακύλιση του κόστους στον καταναλωτή.

Στην εστίαση ο ΦΠΑ, εάν αυξηθεί, θα οδηγήσει σε κύμα αναπροσαρμογών προς τα πάνω των τιμών, οι οποίες είναι άγνωστο εάν θα μπορούσαν να εξισορροπηθούν με τις μειώσεις στην τιμή των πρώτων υλών και των καυσίμων.

Ευνοείται το εμπόριο

Ωστόσο, στο εμπόριο η επίδραση του ενιαίου ΦΠΑ θα είναι θετική. Όπως ανέφερε την Τρίτη ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, η συνομοσπονδία είναι θετική «στην επίδραση του ενιαίου συντελεστή 15% και μάλιστα χαμηλότερου κατά 8 μονάδες του σημερινού 23%, καθώς και στη διατήρηση του πολύ χαμηλού συντελεστή 6,5%».

Τα τέσσερα εναλλακτικά σενάρια

Μετά τις δυσκολίες που ανακύπτουν με την εφαρμογή του ενιαίου συντελεστή τέσσερα εναλλακτικά σενάρια διαφαίνονται ως τα επικρατέστερα:

1. Πρώτο σενάριο: Εφαρμογή τριών συντελεστών ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, ενός συντελεστή 21% ή 22%, ενός μεσαίου 15% και ενός μειωμένου 7,5%.

Βάσει της ανωτέρω πρότασης:

– Συντελεστής 7,5% θα εφαρμόζεται σε φάρμακα (από 6,5%), προϊόντα διατροφής (από 13%), βιβλία και έντυπα (από 6,5%).

– Συντελεστής 15% θα εφαρμόζεται σε υπηρεσίες όπως διαμονή στα ξενοδοχεία (από 6,5%), εστίαση, ΔΕΗ, ύδρευση και φυσικό αέριο, όπως επίσης και στα εισιτήρια των ΜΜΜ. Ο φόρος αυξάνεται από το 13% στο 15% για τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τα εισιτήρια.

– Ο κανονικός συντελεστής του 23% μειώνεται σε 21 ή 22% για τις υπόλοιπες υπηρεσίες και τα προϊόντα, μεταξύ άλλων τα νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), τα αυτοκίνητα, τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τα τσιγάρα, τα οινοπνευματώδη ποτά, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, τα είδη οικιακού εξοπλισμού, τα είδη καθαρισμού, υγιεινής, καλλωπισμού κ.λπ., τα κοσμήματα, τέλη τηλεφωνίας, όπως και γυμναστήρια, σχολές χορού, ινστιτούτα αισθητικής, κομμωτήρια, καθώς και οι υπηρεσίες ελεύθερων επαγγελματιών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εξασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο δημοσιονομικό όφελος περίπου 800 εκατ. ευρώ.

2. Το δεύτερο σενάριο αφορά στην ανακατανομή προϊόντων και υπηρεσιών με βάση τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα για τον ΦΠΑ. Βάσει του σεναρίου αυτού, ενιαίος συντελεστής δεν υπάρχει και είναι πιθανόν να διατηρηθούν οι δύο συντελεστές (13% και 23%) -ωστόσο αναπροσαρμοσμένοι- καθώς και αυτός του 6,5% για τα φάρμακα και ενδεχομένως για ορισμένες υπηρεσίες.

3. Το τρίτο σενάριο περιέχει δύο συντελεστές ΦΠΑ:

• ένας της τάξης του 20% – στον συντελεστή αυτόν θα υπάγεται η πλειονότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών οι οποίες σήμερα έχουν ΦΠΑ 23%
• ένας συντελεστής της τάξης του 8%-10% στον οποίο θα υπάγονται τα φάρμακα, τα τρόφιμα και οι εκδόσεις.

4. Το τέταρτο και τελευταίο σενάριο συμπεριλαμβάνει και πάλι δύο συντελεστές, έναν ενιαίο 18% και έναν μειωμένο 8%, στον οποίο προτείνεται να υπάγονται τα φάρμακα, τα τρόφιμα, η διαμονή στα ξενοδοχεία και οι εκδόσεις.

Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις προβλέπεται να καταργηθεί η έκπτωση του 30% των συντελεστών ΦΠΑ. Για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών εξετάζεται να επιστρέφεται η διαφορά του ΦΠΑ στα πρότυπα των αγροτών.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης