Του Κώστα Ιερίδη

Μέχρι την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις που θα λάβει το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας και το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσηςΑποφάσεις εκτιμάται ότι θα λάβει αυτήν την εβδομάδα το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας και το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης. Και αυτό επειδή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα δύο αυτά θέματα θα πρέπει να έχουν «κλείσει» μέχρι την ερχόμενη Κυριακή. Τι σχεδιάζεται;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο σενάρια για τα τέλη κυκλοφορίας

Δύο σενάρια υπάρχουν για τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. Το πρώτο, να γίνουν αλλαγές οι οποίες θα επηρεάσουν κυρίως τα οχήματα μεγάλη κυβισμού, για τα περισσότερα από τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταθέσει πινακίδες κυκλοφορίας. Πρόκειται κυρίως για Ι.Χ. ηλικίας άνω των 10 ετών (μοντέλα που πρωτοκυκλοφόρησαν έως το 2005) που είναι άνω των 2.000 κυβικών. Για αυτά εξετάζεται να μειωθούν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας έως και κατά 10%. Η κάλυψη των απωλειών εσόδων από τη μείωση αυτή θα προέλθει από την αύξηση των τελών στα αντίστοιχα νεότερα αυτοκίνητα, αλλά κυρίως από την αύξηση του στόλου των αυτοκινήτων που θα κινούνται στους δρόμους, επειδή οι ιδιοκτήτες τους θα πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Ταυτόχρονα, το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι δεν θα γίνει εφέτος καμία αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας, καθώς παρουσιάζουν υψηλή εισπραξιμότητα, με τις αλλαγές που έγιναν πέρυσι να κρίνονται επιτυχημένες, αφού οδήγησαν σε αύξηση των εσόδων από ιδιοκτήτες που πήραν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίδομα θέρμανσης: Εξετάζεται να διαφοροποιηθεί το ύψος του επιδόματος

Εξετάζεται να διαφοροποιηθεί το ύψος του επιδόματος όχι μόνο με βάση τον νομό, όπως ισχύει σήμερα, αλλά με βάση και το υψόμετρο της περιοχής στην οποία ζει το νοικοκυριόΤο ποσό που θα καταβληθεί εφέτος στα οικονομικά ευπαθή νοικοκυριά με το επίδομα θέρμανσης θα είναι το ίδιο με πέρυσι, δηλαδή 105 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, αυτό που εξετάζεται είναι να διαφοροποιηθεί το ύψος του επιδόματος όχι μόνο με βάση τον νομό, όπως ισχύει σήμερα, αλλά με βάση και το υψόμετρο της περιοχής στην οποία ζει το νοικοκυριό. Για παράδειγμα, σήμερα το επίδομα είναι το ίδιο για μια οικογένεια που ζει στο Άστρος Κυνουρίας με μια ίδια οικογένεια που ζει στη Δημητσάνα. Ωστόσο, οι κλιματολογικές συνθήκες στις δύο περιοχές διαφέρουν, αφού η δεύτερη βρίσκεται σε πολύ υψηλότερο υψόμετρο.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν αυτή η διαφοροποίηση μπορεί να γίνει τεχνικά από τις υπηρεσίες πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτό που ουσιαστικά χρειάζεται είναι να γίνει η κατηγοριοποίηση των δικαιούχων με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα και όχι με βάση τον νομό. Στην περίπτωση που κριθεί ότι δεν μπορεί να γίνει τεχνικά, τότε δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης