Σε ασκήσεις κοπτοραπτικής μέχρι την τελευταία στιγμή επιδόθηκε το οικονομικό επιτελείο, προωθώντας ριζικές αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη το νομοσχέδιο 164 σελίδων βρίσκεται στα χέρια των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και είναι πιθανόν να τεθεί σε έναν γύρο διαβούλευσης, προτού πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή.

Από το νομοσχέδιο απαλείφθηκαν οι διατάξεις που αφορούσαν στη φορολόγηση του εφάπαξ, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Έτσι, διατηρείται η φοροαπαλλαγή για το εφάπαξ, ενώ για τις αποζημιώσεις παραμένει το αφορολόγητο των 60.000 ευρώ, αλλά αυξάνεται από 20% σε 25% ο φορολογικός συντελεστής για το ποσό της αποζημίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νομοσχέδιο που παραδόθηκε στα κόμματα προβλέπει την κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά, στην οποία αντιδρούν ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά.

Η πρόταση που παρέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων περιλαμβάνει νέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και φορολόγηση από το πρώτο ευρώ εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η νέα προτεινόμενη φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους οδηγεί σε μείωση του φόρου για ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ και σε αύξηση του φόρου για τα υψηλότερα. Ειδικότερα, προβλέπεται φορολογικός συντελεστής 21% για ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ, συντελεστής 36% για εισόδημα από 25.001 ευρώ έως 48.000 ευρώ και 45% για το υπερβάλλον.

Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν αναλυτικά για:

Μισθωτούς – συνταξιούχους: θεσπίζεται νέα φορολογική κλίμακα με τρεις συντελεστές: 21% από το πρώτο ευρώ έως 25.000 ευρώ, για το κλιμάκιο εισοδήματος από 25.001 έως 48.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 36% και για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ ο συντελεστής φτάνει το 45%. Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καταργείται και αντικαθίσταται με σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ.

Η μείωση φόρου θα μειώνεται για τα εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ και θα εξαλείφεται στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ. Από το νέο σύστημα φορολόγησης θα ευνοηθούν κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά με ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 και μέχρι 25.000 ευρώ, για τους οποίους θα προκύψει φορολογικό όφελος έως 400 ευρώ.

Αντιθέτως, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά με ετήσια εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις φόρων από 140 έως και 4.510 ευρώ τον χρόνο.

Ελεύθερους επαγγελματίες: το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καταργείται και καθιερώνεται νέα κλίμακα με συντελεστές 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ εισοδήματος και 33% για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Το νέο σύστημα φέρνει έξτρα φόρους από 260 ευρώ έως και 2.780 ευρώ για τους επιτηδευματίες με εισοδήματα έως 50.000 ευρώ. Αντίθετα, οι έχοντες υψηλότερα εισοδήματα θα έχουν φοροελαφρύνσεις.

Επιχειρήσεις: αυξάνεται από το 20% στο 26% ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών και μειώνεται από το 25% στο 10% ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων. Το μέτρο κρίνεται από ορισμένα στελέχη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αντιαναπτυξιακό, καθώς μειώνει την επιβάρυνση στα κέρδη που προορίζονται όχι για επενδύσεις, αλλά καταλήγουν στις τσέπες των μετόχων.

Φοροαπαλλαγές: καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν έκπτωση φόρου 10% των δαπανών του φορολογουμένου για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις κι αυτές μόνο κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογουμένου εισοδήματος. Επίσης, θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά 10% από τον φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.

Ως έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρούνται:

  • οι αμοιβές που καταβάλλονται σε ιατρούς και ιατρικά κέντρα, όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, καθώς και οι αμοιβές που καταβάλλονται σε οδοντιάτρους ορθοδοντικούς, για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική,
  • τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται για διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών
  • τα έξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη γενικά
  • οι αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσοκόμο για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κλινική ή στο σπίτι
  • η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών του σώματος με τεχνητά μέλη, καθώς και η δαπάνη για την αγορά ή τοποθέτηση στο σώμα του ασθενούς οργάνων, τα οποία είναι αναγκαία για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού
  • τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης των τέκνων που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ και πάσχουν από ανίατο νόσημα

Αποδείξεις: απαλείφθηκαν πλήρως οι διατάξεις για το μέτρο των αποδείξεων. Το Υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζει το θέμα των αποδείξεων, με σκοπό να επαναφέρει το μέτρο με τη μορφή κινήτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ενοίκια: τα ενοίκια που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα φορολογούνται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ με κλιμακωτούς συντελεστές:
• 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ
• 33% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 12.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το αρχικό σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε τη φορολόγηση των ενοικίων με τρεις συντελεστές 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, 30% για το τμήμα του εισοδήματος από 12.001 έως 60.000 ευρώ και 45% για ποσό άνω των 60.000 ευρώ.

Με το νέο σύστημα, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων αποκτούν εισοδήματα προερχόμενα αποκλειστικά από ενοίκια θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρους αυξημένους κατά 3,8% έως 500%, εφόσον τα ετήσια εισοδήματά τους είναι μέχρι 60.000 ευρώ. Αντίθετα, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης θα διαπιστώσουν οι φορολογούμενοι που εισπράττουν ενοίκια άνω των 75.000 ευρώ.

Τεκμήρια διαβίωσης: τα τεκμήρια μειώνονται μόνο για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα. Τα τεκμήρια για τα Ι.Χ. μέχρι 1.600 κυβικά εκατοστά θα μειωθούν κατά 20%, ενώ για τα άνω των 1.600 κ.εκ. οι μειώσεις θα είναι χαμηλότερες σε ποσοστά, καθώς θα κυμαίνονται από 3% έως και 18,3%.

Αμετάβλητα παραμένουν τα υπόλοιπα τεκμήρια, δηλαδή για τις κατοικίες, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, το οικιακό προσωπικό, τα αεροσκάφη.

Επίσης, η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης διατηρείται στα 3.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 5.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Αγρότες: επιβάλλεται αυτοτελής φόρος 13% στα καθαρά εισοδήματα των αγροτών. Οι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς θα φορολογούνται για τα αγροτικά εισοδήματα που θα αποκτούν από το 2014 και μετά, ως επιτηδευματίες, βάσει βιβλίων εσόδων-εξόδων, δηλαδή δεν θα δικαιούνται κανένα αφορολόγητο όριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης