Απώλειες ύψους 4,5 δισ. ευρώ θα έχει η Αυστρία σε περίπτωση μιας διαγραφής του ελληνικού χρέους κατά 50%, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ), που επικαλείται το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνοντας πως το ποσό αυτό υπολογίστηκε στη βάση του ύψους του ελληνικού χρέους στο τέλος του 2014, που ανερχόταν σε 318 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία της σημερινής 43ης Οικονομικής Ημερίδας της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, στη Βιέννη, ο διοικητής της ΑΚΤ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, σε σχέση με την αντιπαράθεση για το ελληνικό χρέος, επισήμανε πως θα πρέπει να συζητηθούν και οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες προκειμένου να υπάρξουν λιγότερο δραστικές περικοπές σε συντάξεις για τα χαμηλά εισοδήματα, σημειώνοντας ότι σε αυτό το σημείο «βλέπει» μια επιλογή και πως αυτό είναι μια σχετική δυνατότητα, ενώ θα απογοητευόταν πολύ αν δεν διεξαγόταν μια τέτοια συζήτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως το ποσό σε τόκους που εισέπραξε, μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2014, η Αυστρία από την Ελλάδα, για τη συμμετοχή της Βιέννης στο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα, ανέρχεται σε 101,7 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε πρόσφατα στοιχεία από το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών, η ελληνική κυβέρνηση είχε εμβάσει μέχρι τις 31.12.2014 το ποσό αυτό στην Αυστρία, για την έως τώρα συμμετοχή της στα δάνεια προς την Ελλάδα με 1,56 δισ. ευρώ, ενώ η Βιέννη έχει αναλάβει επιπλέον εγγυήσεις ύψους 4,3 δισ. ευρώ για δάνεια στο πλαίσιο του EFSF.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης