Ως ηχηρό μήνυμα προς την Αθήνα καταγράφεται η οριακή αύξηση του περιθωρίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό της τράπεζας της Ελλάδος (ELA) κατά 200 εκατ. ευρώ, στα 80,2 δισ. ευρώ, στην οποία προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μήνυμα από τον Μάριο Ντράγκι προς την κυβέρνηση να «τελειώνει» με τη διαπραγμάτευσηΤην ίδια στιγμή, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, αναβλήθηκε η απόφαση για κούρεμα επί των ενεχύρων που οι ελληνικοί συστημικοί όμιλοι έχουν κατατεθειμένα στο ευρωσύστημα.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Ελλάδα διεκδίκησε αύξηση 1,1 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο η επιθυμία της να εισακουστεί. «Ο Μάριο Ντράγκι κάνει νεύμα προς την κυβέρνηση να τελειώνει με τη διαπραγμάτευση και να προχωρήσει άμεσα σε συμφωνία με τους δανειστές», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αν και το «μαξιλάρι» των 3 δισ. ευρώ που διαθέτουν οι τράπεζες είναι προς το παρόν επαρκές προκειμένου να καλύψουν πιθανές εκροές καταθέσεων, εντούτοις το μήνυμα των κεντρικών τραπεζιτών είναι ξεκάθαρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επόμενη κίνηση εκτιμάται ότι θα είναι το οριστικό πάγωμα της ρευστότητας, ενώ ακόμη χειρότερο σενάριο προβλέπει το επιπλέον «κούρεμα» των ενεχύρων. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση, αύξηση του «κουρέματος» κατά 10% εκτιμάται ότι θα οδηγούσε τις τράπεζες σε αναζήτηση κεφαλαίων ύψους 12 δισ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης