Tην αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,5 με 0,75% αποφάσισαν την Τετάρτη οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, επιβεβαιώντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Μια αύξηση των επιτοκίων ανέμεναν και οι 120 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες και αναμενόμενες συνθήκες στην αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό, η Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το εύρους των επιτοκίων» αναφέρεται στην ανακοίνωση που ενέκριναν ομόφωνα τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC).

«Οι αυξήσεις στις θέσεις εργασίας είναι σταθερές τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει» σημειώνεται.

Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 4,5% την επόμενη χρονιά και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντική είναι η μετατόπιση των εκτιμήσεων των μελών της Επιτροπής για την πορεία που θα ακολουθήσει η νομισματική πολιτική την επόμενη χρονιά, μετά την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Η μέση εκτίμηση για το 2017 είναι ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν τρεις φορές κατά 25 μονάδες βάσης, έναντι πρόβλεψης για δύο αυξήσεις στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Τα ρίσκα για το outlook παραμένουν ισορροπημένα, εκτιμά η Fed, όπως και στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης