«Δεν θα μηδενίσω το έργο που έχει γίνει. Δεν θα πω ότι παραλάβαμε καμένη γη, θέλω να εξοστρακίσω αυτή την πολιτική στάση», ανέφερε ο νέος υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τελετή παραλαβής.

Επισήμανε βεβαίως ότι παραλαμβάνει μία οικονομία με χαμηλές πτήσεις. Ότι υπάρχουν βλάβες, «υπάρχουν βόμβες με αναμμένο φιτίλι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο πρόσθεσε ότι θα κρατήσει τα καλά θα διορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις και θα επιδιώξει τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις.

Ανέφερε ότι «καλώ όλους, πέρα και πάνω από κόμματα, να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στην προσπάθεια που ξεκινάει».

Στόχος είναι, όπως είπε, η μείωση της αβεβαιότητας, ο περιορισμός των κινδύνων, η τόνωση των επενδύσεων αλλά και πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Επίσης, στόχος είναι η υψηλή και διαρκής ανάπτυξη, και η ευμάρεια του τραπεζικού τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εθνικό χρέος

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε ότι «έχουμε απόλυτη συνείδηση του Εθνικού χρέους για μία ισχυρή οικονομία».

Είπε ότι οι πολιτικές που θα ασκήσει θα στοχεύουν σε έναν καλό συνδυασμό οικονομικής αποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Εξήγγειλε εκ νέου την πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση φορολογίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας.

Κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου από τον τέως υπουργό Οικονομικών Ευκλειδη Τσακαλώτο, ανέφερε «είναι τιμή και ευθύνη αυτή η θέση. Αλλά έχω μάθει στα δύσκολα».

 Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή τύχη στο νέο οικονομικό επιτελείο, τόνισε ότι η απελθούσα κυβέρνηση αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη, με απομείωση του χρέους, «καθαρό διάδρομο» χαμηλών χρηματοδοτικών αναγκών για τα επόμενα 15 χρόνια, «μαξιλάρι» ταμειακών διαθεσίμων και οικονομία με ανάπτυξη. Όλα αυτά είπε, επιτεύχθηκαν σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες με τρία χρόνια μνημόνια.

Κάνοντας δε μια πολιτική τοποθέτηση, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι είναι πολύ περήφανος «για το κόμμα μας, που άρχισε από το 3% και έφτασε τώρα στο 31,5%», προσθέτοντας με νόημα πως «έχουμε δώσει υπόσχεση στον λαό ότι θα επιστρέψουμε δριμύτεροι, σοφότεροι και με πολύ καλύτερο πρόγραμμα για τα μεσαία και λαϊκά στρώματα».

Τέλος, ευχαρίστησε έναν προς τους συνεργάτες του, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, την πρώην υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου, την πρώην γενική γραμματέα του υπουργείου Έλενα Παπαδοπούλου και τον διευθυντή του γραφείου του Σπύρο Παπακωνσταντίνου. Ενώ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Δημήτρη Παπαγιαννάκο και Δημήτρη Λιάκο, λέγοντας ότι «χωρίς αυτούς τους δυο δεν θα είχαμε φτάσει ούτε στα μισά της διαπραγμάτευσης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης