Του Μιχάλη Παπανίδη

Τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων και τα σχεδόν μηδενικά στις καταθέσεις Ταμιευτηρίου δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Οι καταθέτες δεν έχουν κίνητρο να επαναφέρουν τα χρήματά τους στις τράπεζες, ενώ η αβεβαιότητα της οικονομίας και η πολιτική αστάθεια τους απωθούν και από ιδιωτικές επενδύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη και σήμερα όποιος μπορεί ή βρίσκει τρόπο κατευθύνει τα πλεονάζοντα ποσά στο εξωτερικό. Τα capital controls έχουν σαφώς αναστείλει αυτήν την τάση και δυνατότητα, αλλά πάντα βρίσκονται τρόποι…
Τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκαν εκροές καταθέσεων, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας
Οι τράπεζες και ιδιαίτερα οι συστημικές αντλούν φθηνό χρήμα από τον ELA κυρίως και εξασφαλίζοντας αναγκαία κεφάλαια από τις ανακεφαλαιοποιήσεις δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για προσέλκυση καταθέσεων.

Το ενδιαφέρον τους έχει επικεντρωθεί κυρίως στη μείωση των κόκκινων και μη εξυπηρετούμενων δανείων και σε δεύτερο επίπεδο στη μείωση των λειτουργικών τους εξόδων μέσω της μείωσης καταστημάτων και προσωπικού.

Από την άλλη πλευρά, οι υπερβολικά υψηλές προμήθειες σε οποιαδήποτε τραπεζική πράξη τούς εξασφαλίζει την κάλυψη του λειτουργικού κόστους σε ένα μεγάλο ποσοστό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δανειοδοτήσεις γίνονται κυριολεκτικά με το «σταγονόμετρο» και με επιτόκια δανεισμού πολύ υψηλά σε σχέση με το κόστος που προμηθεύονται «φρέσκο χρήμα». Ιδιαίτερα στις κάρτες και καταναλωτικά δάνεια η ψαλίδα είναι πολύ μεγάλη και οπωσδήποτε αποτρεπτική για τον μέσο πολίτη.

Έτσι όμως δεν επιστρέφουν οι καταθέσεις και η τραπεζική πίστη, όσο κρίσιμος για τη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και να είναι ο ρόλος της επιστροφής των καταθέσεων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική 2016 – 2017 που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουνίου, συνολικά την περίοδο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, δηλαδή μεταξύ Ιουνίου 2016 και Απριλίου 2017, οι καταθέσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 3,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το αντίστοιχο υπόλοιπο να διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2017 στα 119 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκαν εκροές καταθέσεων, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας (δηλώσεις Ξυδάκη) και από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τώρα το κλίμα φαίνεται να σταθεροποιείται όχι όμως και η τραπεζική πίστη και αυτό θα συνεχίσει να είναι πρόβλημα μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και το φθινόπωρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης